Elektrárna v Mochově u Čelákovic stát zřejmě nebude

Paroplynová elektrárna o výkonu 1000 megawattů, kterou chce v blízkosti Čelákovic u Prahy postavit společnost RWE, tam stát pravděpodobně nebude. Po zastupitelích Čelákovic odmítli stavbu elektrárny v pátek pozdě večer i jejich mochovští kolegové, aniž by někdo z nich řešil, jaký by měla přínos pro obec. V Mochově nechyběl kolega Pavel Pavlas.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektrárna v Mochově u Čelákovic stát nebude

Elektrárna v Mochově u Čelákovic stát nebude | Foto: Pavel Pavlas

Jednání mochovských zastupitelů sledovalo ve zdejší sokolovně asi 300 lidí. Téměř všichni se stavbou paroplynové elektrárny mezi Mochovem a Čelákovicemi u Prahy nesouhlasili. Své názory se mochovští obyvatelé nebáli říct ani do očí místních zastupitelů a dokonce ani zástupcům společnosti RWE. Věcná debata se proto mnohdy měnila v křik a dohadování.

Přehrát

00:00 / 00:00

Elektrárna v Mochově u Čelákovic stát nebude

V sálu byli odpůrci stavby jako třeba představitelé několika občanských sdružení. Včetně Luboše Netušila, který zastupoval sdružení Bílý vrch. Jemu nejvíce vadí, že by se zhoršilo životní prostředí. Dalším odpůrcům stavby pak vadí zejména to, že by se v okolí Mochova zvýšil koncentrace škodlivých plynů, jako jsou oxidy dusíku a další. Produkce oxidu uhličitého by podle sdružení Mochov - místo pro život byla na stejné úrovni jako kdyby zdejšími ulicemi neustále jezdilo 60 tisíc automobilů.

Vedení obce původně chtělo na jednání vyhlásit referendum o stavbě elektrárny. Nakonec si to přímo na zasedání rozmyslelo. Podle mochovského starosty Ladislava Marka by všelidové hlasování bylo zbytečné. Petici proti stavbě elektrárny podle něj podepsalo asi 250 lidí, a to by stačilo pro zamítnutí i v referendu.

To si ale nemyslí František Bouček, jediný zastupitel, který by v jednání se společností RWE pokračoval. Rozhodující by pro něj bylo referendum a studie dopadu na životní prostředí, takzvaná EIA. Stejná studie by byla závaznou i pro samotnou společnost RWE. Že by elektrárna, která by stála na ploše 300 x 120 metrů škodila prostředí více než projíždějící auta po nedaleké dálnici D11 si nemyslí ani mluvčí společnosti Martin Chalupský.

Podle něj je oblast Mochova pro stavbu paroplynové elektrárny jednou z nejlepších v republice. Stála by blízko plynovodu a rozvodné stanici. Pokud se přeci jen společnosti RWE podaří prosadit stavbu elektrárny, začít fungovat by měla zhruba v roce 2014.

Pavel Pavlas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme