Projekt rychlodráhy mezi Prahou a Kladnem zřejmě padl

Cestující budou zřejmě z centra Prahy dál jezdit na pražské letiště v Ruzyni pouze autobusy nebo taxíky. Mluvilo se přitom o metru nebo rychlodráze. Obě varianty ale nejspíš padly.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

letištní hala

letištní hala | Foto: Jan Rosenauer

Podle původních plánů ministerstva dopravy měla příští rok začít modernizace tratě mezi Prahou a Kladnem, jejíž plánovaná odbočka by vedla právě na letiště. Odkládá se i chystané protažení trasy A metra z Motola. Všechno vázne na nedostatku peněz.

Přehrát

00:00 / 00:00

Starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa na Rádiu Česko

Podle starosty Prahy 6 Tomáše Chalupy ale není největším problémem této městské části letiště, ale několik desítek tisíc lidí ze středních Čech, kteří denně dojíždějí do Prahy do práce.

"Jde hlavně o to, jak rychle, levně a ekologicky dostat do práce a zpátky lidi ze středních Čech," řekl Chalupa. Informace o zastavení projektu takzvané rychlodráhy ho proto nepříjemně překvapila. Nepovažuje takový postup za rozumný.

"Tohle je jeden z mála projektů v České republice, který kvůli vytíženosti, kombinaci obsluhy letiště a na druhé straně velké části středních Čech, měl velký potenciál se dál realizovat," uvedl starosta.

Stavbu údajně prodražuje hlavně požadavek Prahy 6 na zahloubení úseku v oblasti Dejvic a Veleslavína. Chalupa ale možnost, že by dráha mohla vést na povrchu odmítá.

"Trasa vede v té nejhustší zástavbě. Už současná jednokolejka způsobuje velké problémy. V některých místech jsou povrchová křížení. Už teď dochází k situacím, že projíždí vlak, uzavírají se ulice a tvoří se velké zácpy," vysvětlil Chalupa.

Igor Maňour, Martina Mašková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme