Poláci chtějí stavět obří elektrárny poblíž českých hranic

Polský energogigant Turow plánuje výstavbu elektráren poblíž českých hranic. V oblasti Frýdlantska a Liberecka přitom právě díky exhalacím a následným kyselým dešťům, vypouštěným polskými elektrárnami, přišly v osmdesátých letech o své stromy téměř celé Jizerské hory.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektrárna. Ilustrační foto.

Elektrárna. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Kvůli plánovaným polským elektrárnám se brzy sejdou starostové Frýdlantska s odborníky a zástupci energetické firmy Turow. Tuto schůzku by mělo dojednat české ministerstvo životního prostředí.

V Turowě, nedaleko české obce Višňová, se má postavit nový blok tepelné elektrárny a obří větrná farma. Lidé se bojí, že ve Višňové bude postupně, kvůli zvětšujícím se hnědouhelným dolům, mizet podzemní voda.

Více než sto větrníků by navíc mohlo znamenat ohrožení hlukem a prachem. Starostka Višňové Marie Matušková iniciativu ministerstva vítá. Obce budou mít podle ní více informací a mohly by mít možnost ovlivnit projekt tak, aby dopady na životní prostředí nebyly tak velké:

"Není dosud řešeno, jestli by odsíření elektrárny probíhalo suchou nebo mokrou cestou. My třeba budeme požadovat, aby byl zredukován počet větrných elektráren. Já bych si moc přála, aby při té stavbě bylo nějak řešeno hospodaření s důlními vodami, které ovlivňují naše území."

Ivana Bernáthová, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme