Kvůli kauze Opencard z pražského magistrátu odchází první lidé

Na funkci rezignoval vedoucí magistrátního odboru informatiky Václav Kraus. Do kauzy se také vložili lidovci, kteří vyzvali k rezignaci primátora Pavla Béma i radní Martina Langmajera a Milana Richtera.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Magistrát hlavního města Praha

Magistrát hlavního města Praha | Foto: Tomáš Adamec

Bém ale předsedovi KDU-ČSL Cyrilu Svobodovi vzkázal, aby se uklidnil. A nabídl mu, aby vstoupil do projektového týmu k Opencard.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jana Ryšlinková (SNK-ED) hovořila o kauze Opencard v pořadu Radiofórum.

Kraus podle svých slov neodchází proto, že by se cítil jakkoliv vinen."Kdyby pan Kraus nerezignoval, asi bychom to nejspíše řešili jiným, možná ještě tvrdším postupem. Samozřejmě budou následovat i další personální změny uvnitř vlastního odboru. V této chvíli ale o nich nechci hovořit," řekl pražský primátor Pavel Bém

Krausovy kompetence převzal náměstek primátora Milan Richter. Ten současně na radě převzal do své kompetence odbor informatiky, za který dosud zodpovídal náměstek Rudolf Blažek. Ten ale bude mít do konce ledna nadále na starosti Opencard.

Podle bývalé radní za SNK-ED Markéty Reedové je celá kauza Opencard spíše o systémových chybách. "Není to jen pochybení jednotlivce," řekla Reedová s tím, že je potřeba zvážit trestněprávní odpovědnost.

Padlo i trestní oznámení

Mimořádné zasedání pražské rady nicméně podle pražské zastupitelky Jany Ryšlinkové (SNK-ED) nic nevyřešilo. "Ani jeden z kroků nestačí. Myslím si, že nestačí vyhodit člověka, který je zodpovědný za příslušný odbor, i když svoji roli v této kauze také sehrál," podotkla opoziční zastupitelka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pavel Bém ke kauze pražské karty Opencard.

Kvůli Opencard už také Ryšlinková podala trestní oznámení. Podle ní možná stojí za celou kauzou organizovaný zločin.

Ryšlinková se opírá například o podezření ze zneužívání a porušování pravomocí veřejného činitele nebo zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění. Podle Ryšlinkové se to na magistrátu týká politiků i úředníků.

Ředitel pražského magistrátu Martin Trnka nicméně nevidí pro takový krok důvod. "Nevím, jak některé věci paní zastupitelka objevila. Já nebudu podávat trestní oznámení na město Prahu na neznámé osoby. V případě, že by k tomu došlo, nechci se chovat alibisticky," podotkl Trnka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Markéta Reedová byla hostem pořadu Stalo se dnes.

Na veřejnost se také dostaly předběžné výsledky druhého auditu, který zadal primátor Pavel Bém. Shoduje se s první prověrkou minimálně v tom, že pražská radnice za Opencard zaplatila dosud skoro devět set milionů korun a nevydělala vůbec nic. Reedová se navíc domnívá, že karta Opencard ani v budoucnosti nic nevydělá.

Druhý audit rovněž potvrdil nedostatky v oblasti koordinace a zadávání služeb. Auditoři také zkritizovali přílišnou závislost na jednom dodavateli, tedy na firmě Haguess.

Tereza Janouškovcová Bartůňková, Veronika Sedláčková, Alice Kottová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme