Znečištění Bíliny tisícinásobně překročilo limity

Ropné látky, které unikly z firmy Unipetrol RPA, překročily v řece Bílině až tisícinásobně povolené hodnoty. Ukazují to výsledky rozborů vzorků vody.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Norná stěna na Bílině

Norná stěna na Bílině | Foto: Gabriela Hauptvogelová | Zdroj: Český rozhlas

"Voda obsahuje značné množství ropných uhlovodíků, včetně aromatických složek jako je benzen, toluen, xylen nebo naftalen. Tohle všechno bylo obsaženo v množství, které až tisícinásobně překračuje normativní hodnoty," řekl mluvčí Povodí Ohře Chomutov Jan Svejkovský.

Škodlivé látky unikly do řeky Bíliny z provozu chemického koncernu Unipetrol RPA v noci před Štědrým dnem. V řece způsobily masivní úhyn ryb. Přes veškeré úsilí hasičů se znečištění dostalo až do Labe. Na toku stále zůstává pět norných stěn.

Největší havárii za posledních několik let šetří Povodí Ohře společně s Českou inspekcí životního prostředí. Unipetrolu hrozí vysoká pokuta. Firma už byla v minulosti za stejný prohřešek postižena. Česká inspekce životního prostředí jí vyměřila milionovou pokutu za znečištění Bíliny v červenci 2007.

Igor Maňour, Eva Holá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme