V klášteře v Plasích má vzniknout unikátní Centrum stavitelského dědictví

Cisterciácký klášter v Plasích na Plzeňsku se dočkal obnovy hodinového stroje. Na věž tamní barokní sýpky se vracejí zrestaurované, více než 300 let staré ciferníky. Samotný klášter čeká nyní velká rekonstrukce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na věž barokní sýpky kláštera v Plasích se vrátily zrestaurované historické hodinové ciferníky

Na věž barokní sýpky kláštera v Plasích se vrátily zrestaurované historické hodinové ciferníky | Foto: Tisková zpráva

Klášter, který je jednou z největších památek v Plzeňském kraji, má ve své správě Národní technické muzeum. To investovalo do restaurování hodin více než 350 tisíc korun. Podobně rozsáhlé opravy se hodiny dočkaly naposledy v předminulém století.

Jak řekl Radiožurnalu Pavel Kodera z muzea, v klášteře by rádi zřídili unikátní evropské centrum, které by zmapovalo dějiny architektury, konferenční centrum i knihovnu.

"Národnímu technickému muzeu se podařilo získat dotaci ze strukturálních fondů Evropské unie na vytvoření Centra stavitelského dědictví v Plasích. Dotace je ve výši téměř 400 milionů korun. Měla by být věnována na památkovou obnovu areálu hospodářského dvora a bývalého pivovaru, ve kterém by mělo vzniknout evropské centrum zaměřené na studium paměti historického stavitelství," uvedl Kodera.

Tomáš Procházka, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme