Záchranka v Královehradeckém kraji se bude skládat jen ze dvou členů

Záchranná služba Královéhradeckého kraje zavádí od nového roku změny. V budoucnu by se většina posádek místo lékaře, řidiče a zdravotní sestry skládala jen ze dvou zdravotníků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letecká záchranná služba

Letecká záchranná služba | Foto: Ministerstvo vnitra ČR

Pokud by bylo potřeba, lékař by pak za posádkou vyjel ze sousedních středisek či vrtulníkem, říká náměstek ředitele Jiří Mašek.

"Tím, že operátor, který je zkušeným zdravotníkem a rozpozná, že je potřeba mít lékaře na místě, tak posílá okamžitě ze sousedního stanoviště lékařskou posádku, popřípadě takzvanou rendez-vous posádku, aby s odstupem několika minut dorazil na místo lékař. V denní dobu máme k dispozici rovněž vrtulník, který v rámci kraje najde uplatnění a využití. Občan by tedy neměl změnu zaznamenat," uvedl Mašek pro Radiožurnál.

Nový systém záchranná služba zavádí zejména kvůli úsporám. Nejdříve bude fungovat v Hořicích a Hradci Králové. Zhruba do poloviny roku 2010 navíc přibude jedna posádka rychlé záchranné pomoci na Novopacku.

Ota Nehasil, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme