Slovenské mýto komplikuje dopravu v Česku

Zavádění nového systému mýta na Slovensku komplikuje dopravu v českém příhraničí. V Mostech u Jablunkova stojí sedmikilometrová kolona nákladních aut.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kolona kamiónů - ilustrační foto

Kolona kamiónů - ilustrační foto | Foto: Miroslav Zimmer

Dopravci si totiž včas nepořídili potřebné zařízení a řidiči proto musejí využít pouze dvou terminálů několik desítek metrů za hranicí. Kapacita odbavení je ale přibližně jen 100 vozidel za 24 hodin.

"Řidiči by měli využít hraniční přechody jižněji, například Bílá-Bumbálka. V případě cestování na jih Evropy bych využil hraničních přechodů v okolí Brna, kde zatím nebyly hlášeny žádné fronty," doporučil policejní mluvčí Stanislav Sobol zvolit méně frekventované hraniční přechody.

Provozu by také ulehčilo, pokud by se řidiči kamionů dostali až do Žiliny, potvrdil dopravní policista, který v Mostech řídí dopravu.

"Dokážou tam vyřídit o hodně více řidičů než tady. Kdyby tam firmy dopravily doklady a veškeré náležitosti, během hodiny mají vyřízenou celou registraci," uvedl policista.

Háček je ale v tom, že za vjezd kamionem bez registrace hrozí na Slovensku vysoké pokuty. Řidiči by se tak do Žiliny museli dostat jiným způsobem.

Protest na Slovensku

Proti elektronickému mýtu dnes protestují na Slovensku tamní dopravci. Řidiči zaparkovali kamiony na čerpacích stanicích a nechávají podepisovat řidiče petici. Nelíbí se jim, že musejí platit mýto za nekvalitní silnice 1. třídy a že tyto silnice nejsou označené.

Zároveň jim velmi vadí, že musejí platit za celé úseky a to i v případech, kdy z celého úseku využijí pouze několik set metrů. Protest slovenských dopravců skončí v 18 hodin.

Igor Maňour, Michal Schoffer, Petr Havránek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme