Severní pražský okruh zřejmě nebude hotov v roce 2012

Nejvyšší správní soud v Brně totiž rozhodl o tom, že pražský magistrát postupoval nezákonně při územním řízení. Celý schvalovací proces musí teď začít od začátku, pokud pražští radní nevymyslí jiné řešení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obchvat

Obchvat | Foto: Sudop.cz

Nejvyšší správnímu soudu se nelíbí, že pražský magistrát ignoroval předpis, podle kterého musí územní plány odpovídat evropským předpisům na ochranu přírody, známým pod zkratkou SEA. Právě proto soud změnu územního plánu zrušil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhodnutí soudu ve Stalo se dnes uvítal starosta Suchdola Petr Hejl

Starosta Suchdolu Petr Hejl ve Stalo se dnes jako jeden z hlavních argumentů proti stavbě označil negativní vliv na životní prostředí i na městskou čaás t Suchdola a městskou část Chabry a také cenu, která je asi o 15 miliard vyšší, než altenativní severní varianta. "Je také v rozporu s evropskými předpisy," řekl Hejl.

Posuzování vlivů na životní prostředí se v současné době provádí procesem EIA (posuzování záměrů) a procesem SEA (posuzování koncepcí).

Magistrát se podle kritiků chtěl řízení SEA vyhnout tím, že by se nestavělo za podpory EU, ale 28 miliard korun by šlo ze státního rozpočtu. Předpokládaná cena se Hejlovi nelíbí a uvádí, že je předražená.

"V roce 2007 si ministerstvo dopravy objednalo porovníávací studii u společnost Mott&Macdonald a ta propočty potvrdila," zdůvodmil starosta svou argumentaci.

Do vysílání jsme zvali také radního pro územní rozvoj Martina Lanmajera. Ten nám ale vzkázal, že se magistrát nebude vyjadřovat, dokud neobdrží písemné rozhodnutí soudu.

Milan Kopp, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme