Česko zasáhlo husté sněžení

Předpověď počasí slibuje na dnešek a na celý víkend vydatné sněžení. Radost z toho asi mají lyžaři, už menší řidiči a silničáři. Již nyní sněží na většině území republiky. Meteorologové varují kromě hustého sněžení i před silným větrem a ledovkou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

sněžení - ilustrační foto

sněžení - ilustrační foto | Foto: Jan Rosenauer

"V současnosti sněží na většině míst Moravy a Slezska, především na Českomoravské vrchovině, na jižní, střední a východní Moravě. Spadne přibližně jeden centimetr sněhu za hodinu," informuje Marie Odstrčilová z Českého hydrometeorologického ústavu.

Na ostatním území České republiky se zatím sněžení vyskytuje jen slabě. Podle meteorologů se ale během odpoledne a noci přesune právě do Čech.

Přehrát

00:00 / 00:00

O sněhové nadílce, která dnes a o víkendu zasáhne Českou republiku, mluvili na Rádiu Česko meteoroložka Dagmar Honsová a náčelník horské služby v jizerskohorském Bedřichově René Mašín.

"Teploty jsou nyní minus tři až minus sedm stupňů celsia. Výstraha před sněhem platí až do pondělí. Na Moravě a ve Slezsku již do dnešního odpoledne bude sněžení přecházet v déšť nebo déšť se sněhem. Místy se tedy může vytvářet ledovka, která bude nebezpečná především v sobotu," dodává Odstrčilová.

Podle meteoroložky Dagmar Honsové by v následujících třech dnech na některých místech mělo napadnout až 60 centimetrů sněhu:

"Lyžařům i silničářům bude po celý víkend komplikovat zábavu i práci navíc silný vítr. Od pondělka ale sněžení ustane a ve druhé polovině ledna by měly teploty stoupnout nad bod mrazu."

Sníh láká lyžaře

Na přívaly sněhu se připravují i záchranáři horské služby, kteří očekávají větší počet lyžařů a turistů na českých horách.

"Není to pro nás mimořádná situace, jsme na podobné přívaly sněhu zvyklí. Nicméně musíme upozornit návštěvníky hor na to, že naše dojezdnost a záchranářské práce budou komplikovanější, respektive pomalejší," říká náčelník horské služby v jizerskohorském Bedřichově René Mašín.

Podle něj přívaly sněhu určitě ovlivní i lavinovou situaci v Krkonoších a Jeseníkách, kde by si měli dát turisté obzvláště pozor.

Sníh trápí Evropu

Se sněhovou kalamitou se potýká téměř celá Evropa. Doprava na mnoha místech kolabovala. Život v ochromuje nezvykle mrazivé počasí, kvůli němuž je omezena železniční i silniční doprava a uzavřeny jsou tisíce škol.

V sousedním Německu si mráz vynutil přerušení říční dopravy v části severního Německa i uzavření několika škol. Také Paříž a západ Francie jsou pod sněhem, který způsobil na některých místech dopravní zácpy. V mnoha školách se včera nevyučovalo, protože policejní prefekti v několika departementech zakázali provoz školních autobusů.

Se sněhem bojují i ve Spojených státech amerických a v Asii. "Během víkendu by v Alpách mělo napadnout i přes půl metru nového sněhu. Na Slovensku zase očekávají ledovky, jelikož tam bude pršet, ale teploty jsou pod bodem mrazu," dodává meteoroložka Dagmar Honsová.

Ladislav Dvořák, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme