Podnikatel získal obrovský pozemek v CHKO Bílé Karpaty

Ministerstvo zemědělství odsouhlasilo kontroverzní směnu pozemků v oboře Radějov v CHKO Bílé Karpaty. Pozemky si vymění Lesy České republiky a rodina Leoše Novotného. Bývalý majitel potravinářské firmy Hamé Babice získá více než 1100 hektarů v oboře, ve které je už několik let v nájmu. Novotného hospodaření přitom opakovaně kritizovali ekologové i Česká inspekce životního prostředí. V oboře prý nechal přemnožit zvěř, která pak zničila vzácnou květenu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bílé Karpaty

Bílé Karpaty | Foto: Archiv

Jediným důvodem pro směnu je podle ministerstva ztížené hospodaření v oboře, která je na území chráněné krajinné oblasti. Budoucí vlastník musí koupit stávající majetek v oboře, včetně zvěře.

Musí také zajistit přístup veřejnosti do obory. Záměr převodu kritizovali starostové okolních obcí i jihomoravský hejtman Michal Hašek. Nejvíce však ochránci přírody, kteří se obávají další devastace přírody, které se Novotný dopouštěl už jako nájemce.

Vlasta Gajdošíková, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme