Družicové snímky dávají za pravdu odpůrcům kácení na Šumavě

Odpůrci kácení stromů kvůli kůrovcové kalamitě na Šumavě dostali novou ,munici'. Vědci, kteří sledují záznamy družice Landsat TM5, došli k názoru, že v části národního parku, kde se nesmí těžit, se obnovuje původní porost. Naopak vytěžené paseky se mění v poušť.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Modravské pláně

Modravské pláně | Foto: Správa NP a CHKO Šumava

Družice Landsat snímá povrch infračerveným zářením, které pomocí teplotních změn mapuje porost na Zemi. Na snímcích je prý dobře patrné, že holoseče, tedy vytěžené plochy, se v létě extrémně zahřívají.

Snímky vyhodnocují na Přírodovědecké fakultě Jihočeské univerzity a mohou se podívat do záznamů i dvacet let zpátky.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tématu hovořil na Rádiu Česko Martin Hais z Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity

Martin Hais, který se tím na přírodovědecké fakultě zabývá, považuje závěry učiněné na základě satelitních snímků za dostatečně průkazné. Řekl to v rozhovoru pro Rádio Česko.

"Tyto metodiky nejsou nijak nově vymyšlené, standardně se používají v zemích, jako jsou třeba USA a Kanada, kde mají obrovské lesní porosty, které prakticky nemají jak hodnotit jinak než pomocí prostředků dálkového průzkumu Země, které zahrnují zejména družicová data a letecké snímky," upozornil Hais.

Marika Táborská, Tomáš Pavlíček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme