V Žamberku řeší problém s vězni, z nichž se po amnestii stali bezdomovci

Některým městům přibyli od začátku roku bezdomovci. Jsou jimi bývalí vězni, kteří se dostali na svobodu po lednové amnestii. Problémy s nimi se snaží řešit třeba v Žamberku na Orlickoústecku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radnice v Žamberku

Radnice v Žamberku | Foto: pampeliska.cz

Do Žamberka se propuštění vracejí za svými příbuznými, mnozí z nich už ale ve městě nebydlí. Bývalí vězni tak končí na ulici a bez peněz. Jídlo si zajišťují i krádežemi v obchodech.

Přehrát

00:00 / 00:00

O problém propuštěných vězňů v Žamberku se zajímala redaktorka Věra Pavlasová

Vedení města už dochází trpělivost a rozhodlo se zakročit. "Po konzultaci s městskou policí jim bylo doporučeno, aby město Žamberk opustili, především vlakovou cestou, takže jsme je vybavili finančními prostředky," říká starosta Jiří Dytrt.

Většina z bývalých vězňů odjela, ale někteří ve městě stále zůstávají. Mají třeba v místním azylovém domě pro matky s dětmi partnerky. Ubytování tam ale nenajdou a dál přespávají venku.

"Nabídli jsme jim stravu a pomáhali jsme jim vyhledat přímé příbuzné, aby se mohli vracet do svých rodin," doplnil starosta. Otázkou podle něj je, zda tuto pomoc všichni přijmou a město tak alespoň na čas vyřeší problém s bezdomovci.

Martin Hromádka, Věra Pavlasová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme