Romský mladík zadržel v Karviné lupiče. Dostal vyznamenání

Romský mladík se stal hrdinou Karviné. Na ulici zadržel lupiče, který přepadl sedmdesátiletou babičku a počkal na místě činu až do příjezdu policejní hlídky. Za jeho odvahu ho dnes slavnostně ocenil primátor.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Primátor oceňuje mladíka

Primátor oceňuje mladíka | Foto: Karviná

Sedmdesátiletá Anděla Řeháková šla po ulici z obchodu. Bylo osm hodin ráno, když ji přepadl lupič. Strhl jí tašku, kde měla peněženku a další cennosti. Na hrůzný zážitek dodnes nemůže zapomenout.

"Úplně jsem se klepala. Kdyby se mě v tu chvíli někdo zeptal, jak se jmenuji, tak to nevím. Tak jsem byla vyděšená," vzpomíná paní Řeháková.

Kolemjdoucí začali křičet a volat o pomoc. To uslyšel dvaadvacetiletý Juraj Longauer a o hlavu většího lupiče zadržel.

"Chytil jsem ho do kravaty, stáhl bundu přes hlavu, shodil na zem a tam ho držel," popsal zákrok mladík. "Krade se tady a někdo se těch lidí musí zastat. Jsem Rom a chtěl jsem ukázat, že všichni Romové nejsou stejní. I Romové mají soucit," dodal Juraj Longauer, který si primátorského ocenění velmi váží.

Oběť a hrdina

Mladík Juraj a babička Anděla se dnes od přepadení viděli poprvé. "Chtěla bych mu moc poděkovat," řekla u primátora paní Řeháková.

Primátor Tomáš Hanzel přiznává, že když se o události dozvěděl, vůbec neváhal nad tím, jestli mladíka ocení. "Chtěl jsem ocenit člověka, kterému není lhostejné, to co se děje kolem něho. Udělal něco, co se běžně nedělá. Všichni ostatní se převážně jen dívají, ale nepomůžou," upozornil primátor.

V loňském roce okradli zloději na Karvinsku devadesát seniorů.

Andrea Brtníková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme