Likvidace skládky v Pozďátkách na Třebíčsku bude stát půl miliardy korun

Ve státním podniku Diamo ve Stráži pod Ralskem na Českolipsku se dnes budou otevírat obálky s cenovými nabídkami na likvidaci nebezpečné skládky. Jde o skládku nebezpečných odpadů v Pozďátkách na Třebíčsku a její sanace přijde podle prvních odhadů na víc než půl miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Skládka

Skládka | Foto: Digital vision

Skládka v Pozďátkách je na prvním místě kontaminovaných míst kraje Vysočina. Diamo loni odkoupilo skládku za 23 milionů korun od italsko-lucemburské firmy Logika, a to na základě rozhodnutí vlády.

Záchranné práce by měla z 90 procent zaplatit Evropská unie. Zbývající část peněz poskytne stát.

Skládka v Pozďátkách je mimo provoz od roku 1997. V současné době má objem téměř 20 tisíc metrů krychlových odpadu. Nachází se tady téměř 300 druhů odpadů a nejvážnějším problémem bude likvidace kyselých odpadů, kterých je na místě téměř 10 tun.

Konečného dodavatele chce Diamo zveřejnit nejpozději do poloviny února a pokud se nikdo z neúspěšných uchazečů se neodvolá, začnou práce na skládce do půlky letošního roku.

Ivana Schoffelová, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme