Neziskové organizace v Karlovarském kraji chtějí změnit proplácení dotací

Většina ředitelů neziskových organizací na Karlovarsku je nespokojena s vyplácením dotací od ministerstva práce a sociálních věcí. Peníze totiž pravidelně dostávají se zpožděním a shodují se na tom, že vyplácení dotací od státu je nedokonalé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze. Ilustrační foto.

Peníze. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Podle ředitelky sokolovské Agentury osobní asistence a sociálního poradenství Dany Janurové jsou se zpožděním vyplácení dotací velké problémy: "Do půjčky jít nemůžete, to je zabíjející. Také máme strach z finančního úřadu, když vám přijde kontrola, že tam někde něco najde, takže je to opravdu dvojsečné. Jsem pevně přesvědčena, že se všechny neziskovky sjednotí a nějak to udělají."

Podle Janurové je nutné, aby se na straně ministerstva stanovila jasná pravidla, jak se budou dotace vyplácet. Podle ředitele Centra pro zdravotně postižené Karlovarského kraje Petra Končela je současný systém jeden velký začarovaný kruh:

"My jako poskytovatelé sociálních služeb nedokážeme ovlivnit to, jestli dotaci dostaneme. Pokud žádost podáme v pořádku a má všechny náležitosti, tak už jsme pouze v očekávání, jestli dotaci dostaneme a v jaký výši."

"Pokud s něčím nesouhlasíme, tak na to není právní nárok a my se můžeme pouze domnívat nebo zkoušet, kde je problém. Když se ozveme na ministerstvo práce a sociálních věcí, tak nám řeknou, že rozhodují na základě doporučení kraje. Když se obrátíme na krajský úřad, tak nám řeknou, že pouze doporučí, ale rozhoduje ministerstvo," vysvětluje Končel.

Růžena Valková, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme