Opravou Karlova mostu se bude zabývat policie i komisaři UNESCO

Opravu Karlova mostu zřejmě bude prošetřovat policie. Trestní oznámení na neznámého pachatele jsou připravení podat lidé z Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví. S představiteli Asociace, která ostře kritizuje opravu Karlova mostu, se sejdou i členové komise UNESCO, kteří se přitom zajímali hlavně o tunel Blanka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karlův most

Karlův most | Foto: Jan Rosenauer

Podle viceprezidenta Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví Martina Kadrmana jsou okolnosti opravy Karlova mostu podivné:

"Z dvaatřiceti úseků Karlova mostu jsme se zaměřili na jeden jediný, z něhož jsme nebyli schopni dohledat 26 kamenných kvádrů. Neříkáme, že se prodaly do zahraničí, neříkáme, že se rozkradli. Ovšem jsou minimálně nedohledatelné. Zájem ze strany magistrátu na této věci není, budeme tudíž do toho muset zapojit policii."

Martin Kadrman trvá na tom, že Praha, jako vlastník Karlova mostu, nesplnil svou zákonnou povinnost, tedy pečovat o tuto památku:

"Stavba byla z našeho pohledu zahájena velice podivně. Nebyla provedena realizační dokumentace. Dodnes není proveden stavebně-historický průzkum, dodnes není stanoveno, jakým způsobem se budou rozebírat kamenné zábradelní zídky, ani jakým způsobem se budou kameny opracovávat."

Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví proto podá kvůli opravě Karlova mostu trestní oznámení na neznámého pachatele. Zároveň se opravou Karlova mostu budou nečekaně zabývat také členové komise UNESCO, kteří do Prahy přijeli hlavně kvůli výstavbě tunelu Blanka.

Květa Moravcová, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme