Na pražském letišti dochází k laserovým útokům na piloty

Piloti loni zaznamenali nejméně sedm laserových útoků na přistávající nebo startující letadla v okolí pražského letiště Ruzyně. Jde o ozařování pomocí přenosných laserových zařízení, která mohou být pro piloty velmi nebezpečná.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letadlo ČSA. Ilustrační foto.

Letadlo ČSA. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

"Jedná se o velmi silné bílé světlo, které krátkodobě způsobí ztrátu orientace. V podstatě je pilot oslněn, nevidí, což pro pilota automaticky znamená, že není schopen vykonávat svojí práci," vysvětluje Karel Mündel, člen Českého sdružení dopravních pilotů CZALPA.

"Protože jsme o podobných aktivitách měli informace z ciziny, tak víme, že důležitou věcí, jak se chránit, je nesnažit se lokalizovat zdroj paprsku. Ani z jiných zemí není známý případ, kdy by byl ,útočník' lokalizován. Proto není ani známo, proč to dělal," dodává Mündel.

Přehrát

00:00 / 00:00

O 'útocích' laserem na piloty přistávajících či vzlétajících letadel na pražském letišti v Ruzyni mluvil na Radiožurnálu Karel Mündel, člen Českého sdružení dopravních pilotů CZALPA.

Podobné jednání je podle Mündela v současnosti nepostižitelné. Piloti proto žádají sněmovnu, aby bylo zneužití laserů postaveno mimo zákon a bylo možné kvůli tomu zahájit trestní stíhání.

"O tom problému samozřejmě víme. Je to skutečně závažná věc. Dnes se měl projednávat poslanecký návrh, který se touto problematikou zabýval. Vzhledem k tomu, že se to neprojednalo, budu iniciovat změny v rámci zákona o civilním letectví," uvedl ministr dopravy Gustav Slamečka.

Vojenští piloti se podle ministra obrany Martina Bartáka s útoky laserů ještě nesetkali.

Věra Pfeifferová, Veronika Sedláčková, Jan Piroch, Jana Gulda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme