V kladenské nemocnici léčí děti doktor Klaun

Nikdo z nás nepobývá rád v nemocnici. Ještě hůř pobyt ve sterilním prostředí snášejí děti. Obzvlášť když jsou zrovna jarní prázdniny. V nemocnici v Kladně ale dětem čas trávený na lůžku zpestřuje doktor Klaun. Takový doktor léčí dobrou náladou a smíchem. Jak tato léčba vypadá se byla na dětském oddělení kladenské nemocnice podívat redaktorka Jana Káninská.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V kladenské nemocnici léčí děti doktor Klaun

V kladenské nemocnici léčí děti doktor Klaun | Foto: Jana Káninská

Vzhled dětského oddělení kladenské nemocnice se od doby svého vzniku před 70 lety asi moc nezměnil. Co se ale změnilo výrazně, je přístup k pacientům. Děti totiž navštěvuje doktor Klaun se svojí pomocnicí. Právě dokázali, že malý Tomášek konečně přestal plakat.

Přehrát

00:00 / 00:00

V kladenské nemocnici léčí děti doktor Klaun

Pomoc doktora Klauna oceňuje dětská lékařka Světluše Najmanová. "On sem chodí jednou až dvakrát týdně a pro ty děti, které jsou tu delší dobu to význam určitě má. Je to zpestření jak pro děti, tak pro rodiče. Vzhledem k tomu, že probíhá přestavba celé nemocnice, tak nemáme oddělení vybavené jak bychom si představovali a tohle je jedna z možností, jak to tu zútulnit."

Návštěva klaunů zlepšila náladu i mamince malé Kristýnky a tatínkovi Patrika. Klauni dětem nejen zazpívali písničky, ale také z nich udělali princeznu a spidermana. Jak? No přece barvami na obličej.

A kdo je vlastně ten doktor Klaun? Zjistila jsem, že se jmenuje Jaroslaw Rafal Wojas, je to rodák z Polska a spoluzaložil a řídí občanské sdružení Chance for Children, které se věnuje charitě. Mezi jeho projekty patří i doktor Klaun. Do kladenské nemocnice dochází už třetím rokem a své "kejkle" se snaží naučit i lékaře a sestřičky. "Když sestřičky nebo doktoři "podplatí" děti nějakým balónkem nebo trikem, tak si myslím, že to dítě se nebude tolik bát toho, co s ním budou dělat. Takže se snažíme, aby radost měla své každodenní místo na dětských odděleních a to je náš sen, aby tohle fungovalo. A musím říct, že v kladenské nemocnice se cítíme jako doma." To bylo vidět hlavně při vstupu na dětskou chirurgii a potvrzuje mi to i staniční sestra Helena Kučerová. "Když sem klauni přijdou, tak sem přijde i spousty optimismu, spousty radosti, spousty lásky, protože to z nich vyzařuje. Máme se moc rádi."

Této práci, dá-li se tato bohulibá činnost tak nazvat, musíte dát celé své srdce, říká Jaroslaw Rafal Wojas, alias doktor Klaun. "Všechno ostatní jako písničky, triky se dá naučit, děti se totiž nedají oklamat."

Tuto práci a také děti miluje i pomocnice doktora Klauna, klaunice Alena Zdvihalová. "Není to tak, že jen já bych dávala něco dětským pacientům, ale naopak ony toho dávají spoustu mě."

S dobrou náladou jsem odcházela i já, zejména po malé lekci, kdy klauni učili sestřičky vyrábět zvířátka z balónků. Ale o tom zas někdy příště.

Jana Káninská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme