V Karlovarském kraji by mohl létat záchranný vrtulník z Německa

V Karlovarském kraji by mohl v budoucnu zachraňovat lidské životy záchranný vrtulník z Německa. Nové stanoviště letecké záchranky vznikne za hranicemi, pravděpodobně v oblasti mezi Waldsassenem a Weidenem. Na projektu se podílí německá strana spolu s Karlovarským krajem a už teď je jasné, že ho čeká nelehká cesta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vrtulník letecké záchranné služby

Vrtulník letecké záchranné služby | Foto: ÚSZS MSK

Přelety vrtulníku z Německa k zásahům u nás by byly spíše jakousi zálohou v současném systému. Zástupci kraje, lékaři a odborníci se totiž shodují, že v současné době se v Karlovarském kraji žádná bílá místa nenacházejí a je tedy dobře pokrytý.

Horští záchranáři jsou ale jiného názoru. "Jsou momenty, kdy naše technika, jako jsou sněžný skútry a rolby, už nemůže, protože tam je hodně sněhu nebo úzké cesty. Pak zbývá pro záchranu jedině vrtulník," vysvětluje krušnohorský záchranář Rudolf Chlad.

Projekt ale čeká nelehká cesta. Narazí totiž na problémy v legislativě, upřesnil advokát Jiří Halaburt: "Český lékař, který bude sedět v tom vrtulníku a poletí k nějakému případu do Německa, se může dostat do situace, kdy výkon jeho činnosti jako lékaře v Německu nebude uznán, protože nemá německou atestaci nebo povolení tam působit. Pokud dojde k selhání lékaře, je tam otázka odpovědnosti."

Problém může být i s převozu léků. "Konkrétní lék nemusí být například v Německu registrován," dodává Halaburt.

Snahou je, aby se projekt podařilo uskutečnit do tří let. Vše je ale otázkou peněz.

Růžena Valková, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme