V Ostravě začíná další kolo boje za lepší ovzduší

Kvalita ovzduší na Ostravsku je důvodem, proč se dnes do slezské metropole vydává ministr životního prostředí Jan Dusík. Sejít se chce se zástupci kraje i města a podívat se chce do nejvíce postižených částí Ostravy, do Radvanic a Bartovic. Ke špatnému stavu ovzduší v Moravskoslezském kraji přispívá doprava, průmysl, ale také domácí topeniště.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

smog

smog | Foto: stock exchange

"Chceme se bavit o tom, jaké nástroje máme v tuto chvíli k dispozici, ať už právní nebo finanční. Co chystáme v novém zákoně o ochraně ovzduší, jestli to odpovídá představám Moravskoslezského kraje. Dále o tom, jaké případné další spolupráce bychom mohli rozvinout, abychom se napříště vyhnuli nepříjemným situacím, jaké dnes Ostravsko zažívá," říká ministr životního prostředí Jan Dusík.

Podle Jana Dusíka není za situaci na severní Moravě zodpovědný jen průmysl:

Přehrát

00:00 / 00:00

Ostravské hutě vyzkouší speciální tkaninové filtry, aby snížily prachové emise. Podrobnosti přiblížil na Rádiu Česko ostravský redaktor ČRo Martin Knitl.

"Když se podíváme na rozložení znečištění, které je na Ostravsku, tak dvacet procent činí doprava, zhruba padesát procent dělá průmysl, ale dvacet až pětadvacet procent dělají domácnosti. Není to nevýznamné. Smogová situace nastala i tehdy, kdy došlo vinou ekonomické krize k útlumu průmyslové výroby. Problémů je tady tedy víc."

ArcelorMittal začne odprašňovat

I v reakci na dlouhodobou kritiku a současný stav ovzduší v Moravskoslezském kraji chystá největší znečišťovatel ovzduší na Ostravsku, společnost ArcelorMittal, za miliardu korun odprášit jednu ze svých částí.

Ostravské hutě slibují, že výrazným způsobem omezí škodlivé emise. Dnes zahájená, dlouho očekávaná stavba odprášení jedné z aglomerací společnosti ArcelorMittal Ostrava využije takzvaných tkaninových filtrů. Jde o takzvanou aglomeraci Sever, tedy provoz, kde se spéká železná ruda.

Investice za zhruba jednu miliardu korun je nutná, protože jde o největšího znečišťovatele ovzduší, říká Tomáš Kotyza z Krajského úřadu v Ostravě:

"To celkové množství tuhých znečišťujících látek, které odcházejí z provozu, je klíčové. To, jakými metodami toho bude dosaženo, nevnímám jako zásadní. Ale samozřejmě si uvědomuji, že limit je tak přísný, že jinou, než nejmodernější technikou, toho neumíme dosáhnout."

"Podle expertů je to špička v oblasti záchytu malých prachových částic. Existuje na to studie Vysoké školy báňské a ta skutečně o technologické špičce hovoří," uvedl na Rádiu Česko Martin Knitl z Českého rozhlasu Ostrava. Samotná firma podle něj už před časem uvedla, že cílem je až 20 miligramů prašných emisí na metr krychlový zplodin.

Kromě velkých průmyslových podniků trápí Moravskoslezský kraj také menší znečišťovatelé. Jejich podíl na celkovém znečištění roste a dosahuje až 30 procent. "Kraj proto vyvíjí snahu změnit zákony - například tak, aby bylo možné kontrolovat, čím lidé doma topí. Ale tato snaha zatím naráží na problémy se zásahy do soukromí lidí," přiblížil redaktor.

Veronika Malá, Martin Knitl, Katarína Brezovská, Václav Sochor, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme