V nižborské sklárně dokončují sošky Českých lvů

Už devátým rokem vznikají v nižborské sklárně na Berounsku sošky Českých lvů. Pracuje se na nich od ledna, kdy se na huti vyrobily polotovary. Nyní se sošky brousí, malují, pískují. Zkrátka dokončují se poslední detaily, aby se lvi mohli 6. března odvést přímo do Lucerny, kde je převezmou nejlepší filmaři uplynulého roku. A co všechno předchází tomu, než sošky najdou své majitele? Na to se přímo do Nižbora jela podívat Lucie Zemanová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V nižborské sklárně dokončují sošky Českých lvů

V nižborské sklárně dokončují sošky Českých lvů | Foto: Lucie Zemanová

Do Nižboru se těším každý rok. Ani jednou si totiž nenechám ujít výrobu sošek Českých lvů, která je pro sklárnu Rückl Crystal doslova prestižní záležitostí. A není se čemu divit. Sošky nižborských sklářů obdrží během slavnostního večera nejlepší herci, herečky i režiséři, kteří je mají vystavené ve svých domovech. A já jsem byla opět mezi prvními, kteří sošky viděli ještě před tímto udílením. Sklárnou mě provedl její majitel Jiří Rückl, podle kterého letos výroba probíhá zase bez problémů a opět bez toho, aby se dopředu věděla jména vítězů. Ty tam skláři vypískují až dodatečně.

Přehrát

00:00 / 00:00

V nižborské sklárně dokončují sošky Českých lvů

Po úvodních slovech jsme vyrazili mezi brusiče, kde na Českých lvech pracuje Jaroslav Mádle, který se jako brusič živí už 28 let. Na soškách pracuje sedmým rokem a podle jeho slov se jedná o prestižní práci. Z brusírny jsem si to namířila k malířce Romaně Rendlové, která nápisům dodává krásnou zlatou barvu, a to s detailní přesností. U Českých lvů je podle svých slov stále nervózní, i když první rok byl prý úplně nejhorší.

Sošky Českých lvů si můžete prohlédnout i vy, a to 6. března na prvním programu České televize, která bude v přímém přenosu vysílat slavnostní vyhlášení nejlepších filmařů za rok 2009.

Lucie Zemanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme