Noční pochod připomene památku československých vojáků

Aktivní vojenské zálohy z Vysočiny dnes uctí vojáky Druhé světové války. V noci budou pochodovat z Jihlavy do 40 kilometrů vzdáleného Bohdalce. Chtějí tak připomenout 65. výročí konce války a hrdinství vojáků 1. československého samostatného praporu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cesta. (Ilustrační foto)

Cesta. (Ilustrační foto) | Foto: Martin Lejsal

Pochod má připomenout hlavně události z počátku roku 1943. Českoslovenští vlastenci žijící na území Sovětského svazu se tehdy dobrovolně vydali na frontu. Po 350 kilometrů dlouhém pochodu je měl 3. března čekat týden odpočinku.

Jenže kvůli postupující německé armádě museli jít v noci dalších čtyřicet kilometrů. Právě přesun z Charkova do Sokolova je inspirací pochodu.

Podle velitele z aktivních armádních záloh Karla Hanáka povede trasa z Jihlavy. Kudy se ale přesně půjde, je tajné.

"Bude dlouhá zhruba čtyřicet kilometrů. Jde se převážně v noci. Soutěžící budou muset absolvovat tři až čtyři stanoviště, na kterých dostanou souřadnice na další kontrolní bod. Ale cíl je na Žďársku," přiblížil Hanák.

Na pochod, který je zároveň soutěží tříčlenných družstev, se vydá padesát lidí. Z poloviny jde o vojáky, z poloviny o civilisty. Další už se přihlásit nemohou.

Lenka Jansová, Daniel Burda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme