Opava získala dalších pět betonových válečných bunkrů

Opava získala další betonové válečné bunkry. Celkem by mohlo město vlastnit deset objektů bývalého opevnění, a to díky postupným darovacím smlouvám s ministerstvem obrany. Jsou to stavby, které už teď využívají například zahrádkáři anebo milovníci válečné historie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pěchotní srub K-S 5 "U potoka"

Pěchotní srub K-S 5 "U potoka" | Foto: Naďa Reviláková

Asi nejznámější je pěchotní srub OP-S-25 "Trigonometr" v opavské části Milostovice, který se budoval před druhou světovou válkou na obranu proti tehdejšímu Německu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Martina Knitla o převodu válečných bunkrů v Opavě

Neděli co neděli tam nelze přehlédnout vztyčenou státní vlajku. Členové Klubu vojenské historie vrátili opuštěnému bunkru to, co kdysi míval - punc jedinečné technické vymoženosti.

"Snažíme se o to, aby většina těch věcí ve srubu byla původních. A to, co už se nedá sehnat, doplňujeme replikami," říká správce bunkru.

Město chce bunkry lépe chránit

Nejde ale jen o reálné návraty k historii. Některé bunkry jsou malé, bydlí v nich bezdomovci nebo je využívají zahrádkáři.

Opava teď převedla do svého majetku dalších pět a připravené už má smlouvy na celkově deset betonových vzpomínek předválečného napětí, vždy na základě poptávky obyvatel.

Postupně by tak mohla mít velká část bunkrů u Opavy jednoznačného majitele. Starosta Opavy-Komárova Daniel Žídek spoléhá na to, že díky majetkovému převodu bude možné tato místa lépe chránit.

"Bunkry, které jsme teď získali od vojenské ubytovací správy, do dnešního dne vlastně nikdo pořádně nespravoval. Byly tam různé živly, proto jsme se pokusili získat tyto bunkry, abychom je mohli řádně zabezpečit a hlídat," vysvětluje Žídek.

Opava patří v Česku k nejaktivnějším žadatelům o malé betonové pevnosti. Český rozhlas na ministerstvu obrany zjistil, že ve hře je asi stovka převodů na obce i soukromé osoby, například na jihu Moravy nebo v Orlických horách. Stát se takzvaných "řopíků" zbavuje už od roku 2008.

Martin Hromádka, Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme