Plzeňská hejtmanka řeší skandál kolem eurodotací

V Plzni se dnes měla sejít část Rady regionu Jihozápad, aby se pokusila vyřešit skandál s eurodotacemi. Plzeňská hejtmanka Milada Emmerová ale místo toho jen zopakovala, že čeká na výrok policie a ministerstva financí a teprve pak se rozhodne, jak naloží s žádostmi o dotace, které čekají už jen na její podpis.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České peníze

České peníze

Což může trvat i několik týdnů. Starostové, kteří na pochybnosti kolem rozdělování eurodotací v regionu upozornili již předloni, ovšem kritizují i fakt, že peníze mnohdy dostávají pochybné projekty.

Jako ilustrační příklad uvádějí starostové projekt Golfem proti drogám, přes který golfové hřiště v Hluboké nad Vltavou odčerpalo z evropských peněz pět milionů korun: „Ty peníze šly - jak se nám zdálo docela dost na špatný projekty, protože když se vynechaly žádosti na opravy škola a školek a procházely projekty na zcela nepotřebné věci, asi na tom něco bylo špatně,“ komentoval situaci starosta Malenic Josef Bláhovec.

Obec neúspěšně žádala o peníze na opravu fary. V páté výzvě neuspělo několik dalších vesnic, které žádaly peníze na opravu nebo přístavbu mateřských školek, nedostalo se na výstavbu dětského domova ve Volyni nebo rekonstrukci školní družiny v Kardašově Řečici.

B místo G

Stejně mluví i Pavel Hroch z Kovářova, který upozornil, že často josu podporovány projekty pro úzkou oblast lidí. A přidává konkrétní příklad: „V šesté výzvě je jeden projekt podpořený 5,6 milionu korun a jmenuje se to sejdeme se na bolfínku já si pod pojem bolfínek neumím nic představit, ale stejně mě napadá, že místo B tam mělo být G, sejdeme se na golfínku, na golfu, nebo něco takového.“

Dalším z projektů, na které se nedostalo, byla oprava polikliniky v Týně nad Vltavou za dvacet milionů korun. Starosta města Karel Hájek říká, že polikliniku teď budou muset opravovat po kouskách vlastními silami: „Ono jde o to, že už ta další výzva nebude, takže pro nás je to konečná a znamená to prostě jet natvrdo ze svého. Ta městská poliklinika zajišťuje zdravotní servis pro nejenom město Týn nad Vltavou, ale i pro okolí našeho města, myslím takových patnáct tisíc šestnáct tisíc lidí.“

Kromě vybraných projektů už nebude v regionálním programu Jihozápad vypsána žádná velká výzva a půjde o podstatně menší částky než dosud. Některé obce - například Kovářov - tedy zvažují, že už další žádosti ani posílat nebudou.

Milan Kopp, Lucie Husárová 1 Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme