České Budějovice chtějí zablokovat stavbu železničního koridoru

České Budějovice našly odpověď na policejní vyšetřování v kauze evropských dotací v regionu jihozápadních Čech. Město teď chce zablokovat stavbu železničního koridoru za 4,5 miliardy. Ten přitom nemá s regionálním programem nic společného.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Samsonova kašna

Samsonova kašna

Do souvislosti ho však na jihu Čech dali kvůli stavbě silnice, která má spojit železnicí rozdělené části Českých Budějovic. Projekt na stavbu klíčové silnice z evropských peněz je ale kvůli policejnímu vyšetřování zablokovaný. Přitom stavba této komunikace byla podmínkou města proto, aby povolilo přestavbu železničního koridoru.

Primátor Českých Budějovic Juraj Thoma teď hrozí, že stavbu železnice nepovolí: „My jsme v situaci, že by v Českých Budějovicích zůstala stát doprava. Z jednoho města by se staly dva naprosto nepropojené organismy a do této situace my se absolutně nechceme dostat.“

„My jsme vlastníkem komunikací, po kterých by museli vést trasy zásobující tuto stavbu a náhradní objízdné trasy. S těmi bychom museli dát souhlas a my jsme připraveni souhlas nevydat,“ popisuje postup Thoma. Že by šlo o nátlak primátor odmítá. Tvrdí, že jen chce, aby kraj dotaci na silnici za 200 milionů vůbec získal.

Kvůli policejnímu vyšetřování je pozastaveno celkem 277 projektů za 5,5 miliardy korun. Policie v případu obvinila dva úředníky. Jeden z nich je ve vazbě, protože se soud obává, že by ovlivňoval svědky.

Lucie Husárová 1, Lenka Rafaelová, Petr Sehnoutka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme