V Národním muzeu začne výstava Kníže Václav - světec a panovník

Kníže Václav - světec a panovník - tak se jmenuje výstava, která v 18 hodin začne v Národním muzeu v Praze. Podle komisařky Marty Vaculínové na ní veřejnost uvidí vzácné rukopisy, věnované českému patronovi - mnohé z nich vůbec poprvé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Svatý Václav

Svatý Václav | Foto: Josef Veselý | Zdroj: Český rozhlas

Část jich pochází z rakouské Národní knihovny, část ze sbírek Národního muzea.

„Rukopisům rakouským bude vévodit rukopis získaný nedávno pojišťovnou Uniqua z doby rudolfínské, nádherně iluminovaný. V centru pozornosti bude ostatková busta ze Svatováclavské kaple na Pražském hradě,“ řekla Vaculínová.

Z doby jagelonské bude na výstavě Misál svatovítský Martina Starého a další rukopisy z rakouské Národní knihovny, které u nás zatím nebyly prezentovány, ale jsou známy z reprodukcí v historické literatuře, protože obsahují vyobrazení nejstarších českých panovníků. Je to například rukopis Jana z Házmburka nebo iluminovaný rukopis o českých knížatech a králích, který pochází z malířské dílny Matouše Ornyse.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s komisařkou výstavy Kníže Václav – světec a panovník, Martou Vaculíkovou.

„Sklonek 16. století, to už byla doba, kdy rukopisy neměly primární funkci nosičů informací, ale jednalo se spíše o sběratelský kousek, o krásné umělecké dílo, kterým se mohl jeho vlastník chlubit, mít ho ve svých sbírkách. To znamená, že text má doprovodnou funkci, ale hlavní jsou celostránkové obrazy. Jsou inspirovány malbami ve Svatováclavské kapli,“ přiblížila ve vysílání Rádia Česko komisařka Vaculínová.

Podle ní má výstava originální výtvarné řešení. Kromě krásných vystavených rukopisů je prostor moderně uspořádán a také architektonická realizace je prý velmi zajímavá. Děti může zaujmout třeba interaktivní stolek, kde si mohou listovat jednotlivými obrazy z rukopisů.

„Podmínky uchovávání rukopisů jsou velmi přísné,“ zdůraznila komisařka. I proto je místnost, kde jsou rukopisy vystaveny, velice tmavá, stěny jsou černé, osvětleny jsou jen vitríny s rukopisy. Osvětlení nemůže přesahovat určitou hranici a nutné je dodržovat i klimatické podmínky, protože pergamen je citlivý například na vlhkost.

Záštitu nad výstavou převzal prezident Václav Klaus, který také vpodvečer výstavu zahájí.

Pavla Dluhoschová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme