Dnešek je Mezinárodním dnem Romů

Na celém světě se dnes slaví Mezinárodní den Romů. Prostřednictvím hudby a tance ukáží pestrost a výjimečnost své kultury i na několika místech v Česku. Například v Brně neziskové organizace budou už tradičně pořádat vázání stuh na strom tolerance na faře v Zábrdovicích, dále pak pochod přes město a nakonec kulturní program na Moravském náměstí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Romové

Romové | Foto: Jana Šustová

K oslavám se připojuje také Olomouc, pro Romy tu připravila program místní charita, která oslavy organizuje už třetím rokem. Na setkání jsou zváni nejen Romové, ale všichni, kdo chtějí poznat romskou kulturu a zvyky.

„Program začíná ve dvě hodiny odpoledne v areálu letního kina, a to vystoupením dětí z romské školky a komunitního centra,“ říká vedoucí Střediska Khamoro pro etnické menšiny a poradenství Jana Březinová.

Mezinárodní den Romů se ve světě slaví už dvacet let. Připomíná vznik Mezinárodní romské unie v roce 1971. Na kongresu se tehdy účastníci usnesli na podobě romské vlajky a romské mezinárodní hymny.

Radoslava Kvasničková, Gabriela Grmolcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme