Beroun zvítězil v soutěži o historické město roku

Historickým městem roku 2009 je středočeský Beroun. V soutěži, která každoročně oceňuje, jak města pečují o památky, porazil dalších jedenapadesát konkurentů. Města hodnotí ministerstvo kultury, ministerstvo pro místní rozvoj a Sdružení historických sídel.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Opravenou Plzeňskou ulici lidé v Berouně chválí i kritizují

Opravenou Plzeňskou ulici lidé v Berouně chválí i kritizují | Foto: Lucie Zemanová

Beroun sice nemá tak bohaté památky jako jiná města, ale o to důsledněji se o ně stará - tak organizátoři soutěže o Historické město roku zdůvodnili, proč se ve finále, kam postoupilo ještě Uherské hradiště a Jilemnice, rozhodli právě pro sedmnáctitisícový Beroun.

„Hodnotí se samozřejmě péče o památky, hodnotí se doplňování těch vybouraných prostranství a ploch, hodnotí se zapojení občanů do procesu regenerace,“ uvádí předseda Sdružení historických sídel Petr Sedláček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Starosta Berouna Jiří Besser v Ozvěnách dne Radiožurnálu

Starosta Berouna Jiří Besser chápe vítězství jako zúročení téměř dvaceti let práce na podobě města:

„Beroun nemá takový historický potenciál jako některá jiná města, ale o to to měl složitější. Protože ta socialistická devastace historického jádra města byla skutečně obrovská a beru to jako velké ocenění všech, kteří se snažili Beroun z toho popela socialismu zvednout a udělat z něj moderní královské město,“ říká starosta Besser.

S cenou je pro vítězné město spojená i odměna milion korun. O jejím využití rozhodne zastupitelstvo.

Marika Táborská, Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme