Uhelné safari láká na měsíční krajinu Mostecka

Prolomení těžebních limitů je v poslední době v Ústeckém kraji tématem číslo jedna. Před volbami debata o těžbě hnědého uhlí ještě graduje. A zatímco lidé z Horního Jiřetína a Černic se snaží ubránit své vesnice před likvidací, těžaři pořádají exkurze pro turisty. Lákají je na prohlídku svých povrchových lomů. Je to další z pokusů, jak zlomit odpor části veřejnosti, která nesouhlasí s rozšiřováním dolů na Mostecku. Společnost Czech Coal sama nazvala exkurzi jako Uhelné safari.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vršany

Vršany | Foto: Petra Benešová

Zájemci se mohou ‚safari‘ zúčastnit bezplatně, v nabídce jsou tři trasy. Ta druhá, při které návštěvníci terénním automobilem vyrážejí do lomu Vršany, nabízí pohled na obří rypadla, pásové dopravníky a zjizvenou tvář krajiny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Petry Benešové a Lucie Husárové z uhelného safari.

První zastávkou na uhelném safari je větrná vyhlídka nad vršanským lomem, kde se povrchově těží hnědé uhlí. S helmami na hlavách se pokračuje na dno lomu k obřím rypadlům a pásovým dopravníkům, které vytěžené uhlí posunují na další překladiště.

„Nacházíme se u rypadla KU 300. Vidíte, že proti osmistovce je to mrňavá kočička,“ popisuje s něhou průvodce jednotlivé těžební stroje.

Terénní vůz kličkuje mezi vysokými uhelnými stěnami a průvodce občas upozorňujel na proud vyvěrající rezavé vody, který označuje nadneseně jako vodopád.

Skupina Czech Coal si od takové atrakce slibuje, že zlepší veřejné mínění na těžbu v severních Čechách. Mluvčí společnosti si navíc pochvaluje zájem turistů o atrakci. Jsou to hlavně školy a nadšenci o těžební techniku.

Zámek na okraji záhuby

Trochu jinou zajímavostí v této lokalitě je zámek Jezeří. Je to místo, odkud návštěvníci mohou posoudit skutečný vliv těžby na okolní krajinu.

Vyhlídka na rypadla a černou díru v zemi, která se táhne několik kilometrů, může návštěvníka zámku Jezeří fascinovat. Zvláštní atmosféru místa, jehož vyhlídky jsou už znovu nepříliš nadějné, umocňuje i zvuková kulisa. Cvrlikání ptáků se mísí s hlukem strojů, které po troškách, ale vytrvale, okousávají zem okolo.

Rypadla se nyní dostala až k samotné patě Krušných hor. V roce 2005 se v důsledku těžby propadlo ochranné pásmo pod zámeckým parkem, které mělo zámek chránit před sesuvem. Teď už je mezi svahem a dolem jen pruh stráně se vzácnými stromy a arboretum tak plní funkci ochranného pásma.

Aktuálně se na dalším místě začala propadat cesta. I proto je zámecký průvodce Miroslav Přibyl projektem uhelné safari lehce pohoršen:

„Tohle si asi může pochvalovat jen člověk, který přijede úplně odjinud. Je to pro něj prostě senzace.“

V souvislosti se znovuotevřenou debatou o prolomení těžebních limitů návštěvníků na Jezeří přibylo. Ze státních zámků v Ústeckém kraji je Jezeří, co do počtu turistů, na třetím místě. Loni tu bylo patnáct tisíc platících návštěvníků. Podle průvodce je paradoxně lákadlem i hrozba likvidace památky.

„Návštěvníci přijíždí, aby se ještě na zámek stihli podívat, než spadne. Existuje totiž všeobecné povědomí, že v souvislosti s těžbou se zhroutí,“ říká Miroslav Přibyl.

Ekologické limity schválila vláda Petra Pithrata v roce 1991, nyní je ve hře jejich prolomení. Těžbě za hranicí limitů překáží obce Černice a Horní Jiřetín. Těžařská skupina nabízí lidem finanční odškodnění. Někteří jsou ochotni se dohodnout, ostatní jsou rozhodnuti bránit se srovnání svých domů se zemí všemi prostředky.

Lucie Husárová 1, Petra Benešová, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme