ÚS se bude zabývat referendem o odtržení Březhradu od Hradce Králové

Referendum o odtržení Březhradu od Hradce Králové se dnes dostává na stůl ústavním soudcům v Brně. Část obyvatel městské části se chtěla před více než rokem oddělit od 100 tisícového města. Referendum se ale tehdy neuskutečnilo:

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

volební urna

volební urna

Jedním z důvodů plánovaného referenda o odtržení Březhradu od Hradce Králové byl podle některých obyvatel způsob, jakým hradecká radnice k městské části přistupuje.

Vášně měl vzbudit záměr soukromé firmy vystavět v Březhradě logistické centrum.

Návrh na vyhlášení referenda o odtržení dostala na stůl hradecká radnice loni v lednu. Zastupitelé se jím pak zabývali na svém únorovém zasedání.

Tehdy ho zamítli. Důvodem bylo, že nově vzniklá obec by nenaplnila zákonnou podmínku, a to 1000 občanů, kteří se v Březhradě hlásí k trvalému pobytu.

Rozhodnutí zastupitelů potvrdil krajský úřad i Krajský soud v Hradci Králové. Přípravný výbor referenda se pak obrátil s žalobou k Ústavnímu soudu, který by měl o celé věci rozhodovat právě dnes.

Martin Pařízek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme