V Letech bude pietní akt k uctění romských obětí

V poněkud pozměněném prostředí se dnes odehraje tradiční pietní akt k uctění obětí romského holocaustu v Letech na Písecku. Táborem, který tam za druhé světové války stál, prošlo na třináct set Romů, přes tři stovky jich zemřely, dalších více než pět set zahynulo po transportu do Osvětimi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Začátek obce Lety

Začátek obce Lety | Foto: Jan Rosenauer

Od loňského roku je pietní místo v péči Památníku Lidice a po majetkovém vypořádání pozemků se dočkalo výrazných vylepšení. Návštěvníci se sem teď dostanou po lepší cestě, vybudovány byly přípojky vody a elektřiny, z obce Lety sem vede naučná stezka.

Přehrát

00:00 / 00:00

O romském koncentračním táboře v Letech mluvil na Radiožurnálu Milouš Červencl, ředitel Památníku Lidice, který spravuje pomník v Letech.

„Byly tam vybudovány a umístěny dvě repliky původních ubikací. V jedné je sociální zařízení a technické zázemí a ve druhé bude otevřena výstava nejenom o letském romském táboře, ale i o romském holocaustu,“ dodal ředitel památníku Lidice Milouš Čevencl.

Po důstojnějším vzhledu pietního místa v Letech volaly delší dobu i romské organizace. Mnohým pak je stále trnem v oku nedaleká velkovýkrma vepřů, která stojí na místě bývalého romského internačního tábora.

Igor Maňour, Ivan Mls, Nikola Bojčev, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme