Karviná už není odříznutá. Troubky se evakuují

Karviná už není kvůli záplavám odříznutá od okolí. Policie částečně otevřela silnici ve směru na Ostravu u dolu ČSA a kyvadlově průjezdný je také směr na Bohumín přes Dětmarovice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záplavy v ostravské osadě Žabník

Záplavy v ostravské osadě Žabník | Foto: Silvie Mikulcová

Kolem Dolu ČSA je možné projet i na Orlovou. Aktuální přehled dopravní situace najdete na našem webu.

„Preferujeme nákladní dopravu, aby nepřibyly nějaké dodávky do města. Co se týká dopravy osobní – pokud někdo nemusí až tak nutně, tak by neměl jezdit,“ upřesňuje Jaroslav Nakládal z karvinského povodňového štábu s tím, že tato situace se může zase brzy změnit

Evakuace Troubek

Symbol povodní v roce 1997, obec Troubky na Přerovku, je právě evakuována. Informaci potvrdil operační důstojník olomouckých hasičů Karel Vařeka,

„V rámci obce Troubky je organizovaná evakuace,“ uvedl a doplnil:

„V současné době v Olomouckém kraji zasahujeme na Přerovsku, kde jednotky provádějí pytlování a stavění hrází..V rámci Kojetína se organizuje také pytlování a stavění hrází. Ha Hranicku voda klesá, pod Přerovem voda stoupá a kulminovat snad bude v této době.“

Meteorologové vydali novou výstrahu před povodněmi pro čtyři kraje. Platí pro Moravskoslezský, Zlínský, Olomoucký i Jihomoravský kraj. V těchto krajích hrozí další vzestupy řek.

Podle předpovědních modelů by srážky v druhé polovině noci měly sice přechodně zeslabovat, ale dopoledne mohou opět zesílit.

Meteorologové očekávají vzestupy hladin například u Odry v Bohumíně, Bečvy v Dluhonicích či Opavě v Děhylově. Hladiny toků nadále stoupají v povodí dolní Moravy.

Situace na severní Moravě a ve Slezsku je kritická, podle vodohospodářů by ale voda kvůli slábnoucím srážkám měla pomalu opadávat. Tisíce domácností v Moravskoslezkém kraji jsou bez elektřiny.

„Současný trend na vodních tocích je takový, že většina toků už kulminovala a nastal pozvolný pokles. I předpověď počasí na následující období by odpovídala tomu, že pokles by se neměl zastavit,“ uvádí Čestmír Vlček z Povodí Odry.

Přehrát

00:00 / 00:00

Martin Knitl informuje krátce po půlnoci o situaci ve Slezku

Nepříjemnou noc zažívají zejména lidé, kteří bydlí u šesti přeplněných přehrad na severu Moravy.

Vodní nádrže Olešná, Žermanice, Morávka, Šance, Těrlicko a Kružberk přestaly zadržovat vodu, protože hladina dosáhla takzvané kóty přelivu, což je stav, kdy voda nekontrolovaně odtéká do prostoru.

„Přehrady zabránily velkým škodám a velkému nebezpečí,“ hodnotí redaktor Českého rozhlasu Martin Knitl.

Krizová linka Zlínského kraje
577 043 171
Krizové linky města Bohumín

596 092 127 nebo 596 092 235
Krizová linka
Rožnov pod Radhoštěm
571 661 230
Povodňová linka Hranice na Přerovsku

581 828 180

„Je to mnohem horší než v roce 1997,“ odhaduje starostka Těrlicka Lýdie Vašková. Zároveň doufá, že zítřek už přinese zlepšení.

„S obavami sleduji každé zprávy, každou předpověď, protože není moc příznivá, a obávám se hlavně noci. Hlavně aby šel elektrický proud,“ dodává starostka.

„Zvyšování hladiny Odry v Bohumíně se mírně zastavilo,“ hlásil z místa po půlnoci zpravodaj Českého rozhlasu Martin Knitl.

Podle jeho informací klesá i Petrůvka v Petrovicích nebo Odra ve Svinově, Stonávka v Hradišti či Olše v Českém Těšíně.

Kolem půlnoci v centru Ostravy silně pršelo.

Lázně Darkov

Záplavy v Českém Těšíně | Foto: Artur Kubica

Kvůli spodní vodě opustila Lázně Darkov stovka pacientů. Také pacienti nemocnic v Bohumíně museli být evakuováni.

Mnozí lidé se ale obávají opustit vlastní domovy. „V tu chvíli skutečně nadávají na všechno, nadávají na hasiče i na policisty, že tam nejsou. Když ale přijedou, jsou místní rádi za pomoc, ale stejně nechtějí odjet,“ reportuje z místa Martin Knitl.

Železničáři uzavřeli část koridoru mezi Prahou a Ostravou v úseku Polanka - Ostrava-Svinov. Vlaky včetně pendolin jsou odkloněny přes Ostravu-Vítkovice - do Ostravy by měly normálně dojet.

Dopravní dostupnost

Kvůli změně trasy je nutné počítat se zpožděním. Kdy bude úsek znovu otevřen se zatím nedá odhadnout.

Vláda rozhodla o možnosti nasadit mimo záchranný systém celkem 800 vojáků. Krajům mohou na pomoc vyrazit ženisté, příslušníci záchranných rot a další specialisté, jako například geodeti.

Ministerstvo financí je pro nynější fázi připraveno vyčlenit až 50 milionů korun. Podle ministerstva práce a sociálních věcí mohou lidé dostat mimořádnou okamžitou pomoc až 46 890 korun.

Možnosti pomoci

Už teď má ale připraveny peníze pro okamžitou pomoc. Pomoc připravují i nevládní organizace.

Meteorologové předpovídají, že intenzivní deště se zřejmě vrátí a hladiny na ně budou reagovat vzestupem.

Hejtman Olomouckého kraje Martin Tesařík vyhlásil stav nebezpečí na Hranicku a Přerovsku, které ohrožuje voda z řeky Bečvy. Opatření by mělo platit do pátečních 12 hodin.

Vodohospodáři vyhlásili třetí povodňový stupeň na Bečvě v Teplicích nad Bečvou u Hranic a v přerovské části Dluhonice. V Hranicích se už hladina řeky postupně snižuje, v Přerově nadále stoupá. Voda zaplavila některé silnice, výrazné škody ale zatím nezpůsobila.

Povodně ohrožují nejen Česko, ale také okolní státy, Polsko, Slovensko a Maďarsko.

Martin Knitl, Jiří Petrovič, Kateřina Křenová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme