Přímo z místa: V Troubkách stoupá voda rychle, ne však jako v 1997

Situace v Troubkách na Přerovsku je hodně vážná. Obyvatelé se částečně evakuovali. „Nevypadá to tu vůbec dobře,“ hlásí přímo z místa redaktorka Jana Zemková.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odrou zaplavená ostravská osada Žabník

Odrou zaplavená ostravská osada Žabník | Foto: Hasičský záchranný sbor MS kraje

Do obce se dostala od Císařova. Z tohoto směru bylo jasně patrné, že se Bečva vylévá.

„Než jsem natočila rozhovor se šéfem hasičů, tak se mi doslova před očima zaplavila silnice, která vede k obecnímu úřadu,“ ilustruje situaci v Troubkách naše reportérka.

Hasiči vyzývají obyvatele, aby opustili domy. Více než stovka jich už byla evakuovaná do vedlejší vesnice.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jana Zemková reportovala v půl čtvrté z Troubek

Místní jsou ale optimističtí. Povodeň je podle nich letos mnohem pomalejší než v roce 1997. Navíc mají zejména díky internetu informace. Ty dostávají i od obce.

„Mluvila jsem tu s pánem, kterému odhadem bylo určitě 80 let. Říkal mi: teď to bude dobrý, tehdy nám spadly jen ty hliněné domy, dnes už tu máme krásné nové domy, ty už něco vydrží, akorát budeme mít všude nepořádek,“ dodává další postřeh z Troubek Jana Zemková.

Evakuace v Troubkách je dobrovolná. Kdo chtěl, ten odjel. Místní ale mají starch z rabování. Policisté jsou spíše u cest, kde se nedá projet. Přímo v obci, kam se naše reportérka dostala, je neviděla.

Další rozhodování povodňových komisí

Záplavy v Moravskoslezském kraji ohrožují stovky domů a přes 2100 obyvatel. Vyplývá to z informací ostravského krajského úřadu.

O dalším postupu by měly už brzy rozhodnout jednotlivé povodňové komise a jde hlavně o to, jestli se budou dál zvedat hladiny řek.

Nejhůře je na to, co se týče celkových následků a výhledu do nejbližších hodin pravděpodobně Bohumín i Karviná. I když tam už možné částečně přijíždět i odjíždět po silnici.

Evakuovaní potřebují základní věci | Foto: Michal Polášek

V regionu teď naprší až 5 mm na cm čtverečný každou hodinu. Na dvanácti místech platí stav ohrožení.

Český hydrometeorologický ústav vydal novou výstrahu před povodněmi. Platí pro Moravskoslezský, Zlínský, Olomoucký i Jihomoravský kraj. V těchto krajích hrozí další vzestupy řek. Podle předpovědi srážky dopoledne mohou opět zesílit.

Znovu by se tak mohly zvýšit hladiny menších toků zejména v Beskydech a jejich podhůří. Jejich míra však bude závislá na intenzitě srážek.

Meteorologové očekávají vzestupy hladin například u Odry v Bohumíně, Bečvy v Dluhonicích či Opavě v Děhylově. Hladiny toků nadále stoupají v povodí dolní Moravy.

Aktuální dopravní infomace naleznete na našem webu.

Jana Zemková, Kateřina Křenová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme