V Podještědí slavili výhru v anketě Strom roku

Každý rok se lidé z Podještědí scházejí v Kotli u Osečné u ticíleté lípy,aby protestovali proti hrozící těžbě uranu v kraji Karolíny Světlé . Teď se sešli proto,aby oslavili vítězství. Jejich lípa, která pamatuje husity, totiž vyhrála v celostátní anketě Strom roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ještěd antény zbavený

Ještěd antény zbavený | Foto: Tomáš Adamec

Písně opěvující českou krajinu, zejména Podještědí, v podání souboru Kansoneta měly vzbudit hrdost na to, že dokázaly sehnat jedenáct tisíc hlasů, které je dovedly v konkurenci devadesáti památných stromů z celé republiky k vítězství. Lidé mohli hlasovat pomocí dmsek nebo podpisem na arch, který stál tři koruny.

„Nejtěžší asi bylo přesvědčit lidi, že nejsme podvodníci a ty tři koruny, které dávají do kasičky, jsou skutečně na nějaký strom,“ vzpomínala Dana Jadrná ze sdružení Naše Podještědí. To oslovilo také školy v Liberci a dalších městech. Díky nim nakonec hotelská lípa zvítězila nad mladějovickou lípou z Olomoucka.

Anketa vzbudila zájem v EU

Nyní byl vyhlášen už devátý ročník ankety Strom roku. A nápad zaujal i země Evropské unie.

„Některé státy projevily zájem, aby mohly také pořádat anketu a v Bruselu se povede o anketě debata,“ připomněla Adelá Badáňová z nadace Partnerství, která anketu pořádá.

Do Bruselu pojedou právě lidé z Kotle a budou vyprávět příběh tisícileté lípy, blízko níž je prý ukryt poklad Johanitů, kteří utíkali před husity.

Lípa je nyní symbolem boje proti vytěžení zásob dvaceti tisíc tun uranu a boje za zachování životního prostředí v kraji Karolíny Světlé.

Ivana Bernáthová, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme