Na Zlínsku potrvá stav nebezpečí kvůli povodním do konce května

Na Zlínsku potrvá stav nebezpečí do 31. května. Rozhodl o tom hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák. Opatření se týká regionů nejvíce postižených povodněmi. Starostům tamních obcí má poskytnout čas při sčítání škod a umožnit zrychlení záchranných prací při sesuvech půdy a likvidaci následků živelných pohrom.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sesuv půdy v Horních Bludovicích u Havířova

Sesuv půdy v Horních Bludovicích u Havířova | Zdroj: ČTK

Stav ohrožení tedy platí stále ve správních obvodech Vsetín, Rožnov pod Radhoštěm, Valašské Meziříčí, Kroměříž, Otrokovice a Uherské Hradiště.

Přehrát

00:00 / 00:00

O aktuálních problémech spojených s likvidací povodňových škod a hrozbou sesuvu půdy na Zlínsku mluvil na Radiožurnálu Milan Plesar, člen krizového štábu Zlínského kraje.

Nově stav nebezpečí platí i pro katastrální území Kelníku na Luhačovicku. Objevilo se tam několik sesuvů a jeden z nich ohrožuje jedinou přístupovou cestu do obce. Starosta Zdeněk Džoganík proto požádal o pomoc při odvozu zeminy a zajištění svahu.

„Sesuvy půdy jsou ohroženy také obce Lidečko, Poličná, Střítež nad Bečvou a další. Proto je vyhlášen stav nebezpečí v šesti pověřených obcích, tedy v polovině Zlínského kraje,“ říká Milan Plesar, člen krizového štábu Zlínského kraje a dodává:

„Co se týče možných sesuvů půdy, lze s nimi jen těžko bojovat. Starostům postižených obcí se ale snažíme být co nejvíce nápomocni, jsme jim k dispozici, dnes jsme například školili pověřené pracovníky obecních úřadů v tom, jak sčítat povodňové škody, které budeme do 7. června posílat ministerstvu financí.“

Jan Piroch, Roman Verner, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme