Noc kostelů poodhalí jinak nepřístupná místa

Více než 350 kostelů, chrámů nebo modliteben se dnes večer otevře veřejnosti. Každá z farností, která se noci účastní, si připravuje vlastní program. Na návštěvníky tak čekají například koncerty, komentované i individuální prohlídky chrámů, návštěva běžně nepřístupných míst nebo akce určené dětem. Vše začne v 17.50 společným vyzváněním zvonů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kostel sv. Ludmily v Praze 2 na Náměsti Mírů

Kostel sv. Ludmily v Praze 2 na Náměsti Mírů | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Noc kostelů je příležitostí k poznání a přiblížení se církve a víry lidem, říká pražský arcibiskup Dominik Duka, který v rámci akce navštíví třeba pražskou katedrálu nebo kostel sv. Jiljí:

„Když někomu otevřu dveře a zvu ho domů, zvu ho, protože si ho vážím a chci mu ukázat svůj byt. On, když má dobrý postřeh, pozná, s kým má tu čest. Podívá se na knihovnu, podívá se na vybavení bytu, na všechny možné doplňky a udělá si úsudek o tom, zda hovoří s člověkem kulturním, skromným či neskromným, pořádkumilovným nebo ne. To je také smysl této akce Noci kostelů.“

„Hlavní myšlenka je otevřít nejen kostel, ale i církev. V dnešní době je velmi důležité, aby věci, které se v církvi dějí, nebyly pod pokličkou, za uzavřenými dveřmi, ale všem lidem dobré vůle na očích. Otevřít kostel, otevřít církev, otevřít sami sebe pro všechny ty, kteří s upřímnou vůlí a upřímným srdcem hledají a kladou otázky,“ uvádí vedoucí koordinačního týmu pražské arcidiecéze a kněz Miloš Szabo.

Přehrát

00:00 / 00:00

O smyslu Noci kostelů hovořil Miloš Szabo v Ranním interview Radiožurnálu

Obrácené zvony

Noc kostelů nabídne vedle prohlídky církevních staveb také možnost podívat se na místa, která jsou jinak veřejnosti nepřístupná. Třeba v Kouřimi na Kolínsku pozvou průvodci návštěvníky do zvonice kostela svatého Štěpána. Podle Ivety Königsmarkové z kolínského regionálního muzea tam najdeme zajímavost v podobě obrácených zvonů.

„Zvonice kostela svatého Štěpána v Kouřimi na Kolínsku skýtá zajímavý unikát. Jsou to obrácené zvony. Takové u nás najdeme jen v Rovensku pod Troskami a právě v Kouřimi. Jejich zvuk můžeme slyšet jen při zvláštních příležitostech a jedna taková bude právě dnes večer,“ vysvětluje Königsmarková.

Myšlenka noci kostelů se zrodila před pěti lety ve Vídni. Loni poprvé proběhla v brněnské a plzeňské diecézi. Letos se připojí i ostatní diecéze, v každé z nich se otevřou desítky kostelů. Podrobnosti k programu i místech, která se dnes otevřou, jsou na adrese www.nockostelu.cz

Michal Trnka, Jan Piroch, Kateřina Rózsová-Horálková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme