Třebíčští radní udělali z nové cyklostezky silnici ke svým chatám

Třebíčští radní vyasfaltovali za evropské peníze cyklostezku a po té z ní udělali běžnou silnici k chatám. Na problém upozornil jako první Český rozhlas. Tam, kde měla být cesta určená výhradně pro cyklisty, jezdí denně desítky aut a hrozí nebezpečí vážné nehody.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cyklostezka

Cyklostezka | Foto: Fotobanka stock.xchng

Cyklostezka spojující Jihlavu, Třebíč a rakouský Raabs prochází chatovou oblastí v Třebíči-Poušově. Cestu tam dřív vymezovaly značky, teď však po nich zbyly jen prázdné patky.

Přehrát

00:00 / 00:00

O problém cyklostezky v Třebíči se zajímal redaktor ČRo Michal Malý

“To je taková zvláštní záhada, že tady byly značky, když byla kolaudace, a najednou značky nejsou, ani tady ani na druhé straně tohoto úseku cyklostezky,“ podivuje se opoziční třebíčský politik Pavel Heřman.

Chybějící značky znamenají, že se z cyklostezky určené výhradně pro cyklisty stala běžná silnice, po které může jezdit kdokoliv a s čímkoliv.

“Značky totiž zamezovaly vjezdu motorovým vozidlům,“ vysvětluje Hěřman a dodává, že to má hned několik negativních dopadů: „Je ohrožena klientela této stezky, to znamená rodiče s dětmi, kteří jedou na kole a mohou očekávat, že se proti nim vyřítí vozidlo, a jednak stezka není stavěna na takovou zátěž jako běžná silnice. Automobily svou vahou stezku poškodí.“

Kvůli chybějícím značkám hrozí odebrání dotace

Podle Heřmana mají v Poušově chaty někteří představitelé třebíčské radnice. Z katastrálních map Český rozhlas zjistil, že jde například o úředníka Jaromíra Nechvátala, prvního místostarostu Miloše Maška nebo radního Vladimíra Malého.

“Já tam sice chatu mám, ale trošku někde jinde. Je vidět, že jste dobře informován,“ přiznává radní Malý. Dál se ale o věci nehodlá bavit. „Můžu k tomu říct akorát to, že dopravu má na starosti pan Karas,“ dodal.

Zmíněný místostarosta Jan Karas připouští, že odstranění značek byl záměr, avšak trvá na tom, že nejde o cyklostezku. „Je to záměrně kvůli tomu, aby se lidé dostali do chatové osady. V této části je provoz smíšený, takže je to cyklotrasa,“ tvrdí Karas.

Kolaudační souhlas ale mluví jasně. Část cesty vedoucí přes Poušov byla zkolaudována jako cyklostezka, a auta tam proto nemají co dělat. Že radní nechali značky odstranit, znamená porušení pravidel a mimo jiné může mít za následek i odebrání evropské dotace, která stavbu umožnila.

Martin Hromádka, Michal Malý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme