Radnice v Uničově na Olomoucku vyhlásila Švejkův týden

"Poslušně hlásím, že jdu sednout do šatlavy". To je podtitul Švejkova týdne, který právě dnes začíná v Uničově na Olomoucku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohled na centrum Uničova z ochozu radnice

Pohled na centrum Uničova z ochozu radnice | Foto: Petra Ševců | Zdroj: Český rozhlas

Vojenské manévry, Balounova polévka pro chudé, přehlídka historického spodního prádla nebo maratón ve čtení Haškovy knihy Osudy dobrého vojáka Švejka.

To všechno a ještě mnohem více čeká na obyvatele a návštěvníky Uničova v následujících sedmi dnech.

Švejkův týden odstartoval dnes jarmarkem v duchu posledních let rakousko-uherské monarchie a vyvrcholí příští sobotu slavnostním otevřením městské šatlavy. Ta patří mezi ojediněle zachovalé objekty svého druhu v zemi.

„Jsou tam dochované ostění v oknech, zárubně dveří, ale co je třeba úplně unikátní, tak jsou dveře do cel a kamna. To je všechno původní tak, jak byl objekt využíván před sto lety,“ dodává vedoucí kulturního odboru uničovské radnice Nikola Hirnerová.

Expozice nového Muzea vězeňství bude věnována především vývoji trestního práva a soudnictví v Uniově. Návštěvníci si ale také budou moci vyzkoušet mučící nástroje anebo se podívat do improvizované četnické stanice.

Martin Hromádka, Gabriela Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme