Město Ostrava reklamuje dlažbu na Masarykově náměstí

Ostravský magistrát reklamuje dlažbu na Masarykově náměstí. Od stavební firmy ale nemá žádnou reakci. Vedení města proto nevylučuje žalobu. Rekonstrukci centrálního náměstí stále prověřuje i protikorupční policie. Expertízy na 95 procent potvrdily, že stavaři použili místo žuly z českých lomů kámen dovezený z Číny. A to je největší problém.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Masarykovo náměstí v Ostravě

Masarykovo náměstí v Ostravě | Foto: F. Tichý

Město chce, aby stavební firma náměstí předláždila. Dodavatelem byla původně společnost Tchas, kterou před časem převzala firma Eiffage Construction. Radnice jí poslala reklamaci. Hodnota materiálu a prací je podle náměstka ostravského primátora Zdeňka Trejbala asi 40 milionů korun.

„Pan primátor podepisoval 28. dubna dopis, který reklamoval situaci, která tam je. Mluvilo se tam o dlažbě i o celkovém provedení. Žádná odpověď ještě nepřišla, takže to v tuto chvíli převezmou právníci a musí se to řešit právní cestou,“ řekl náměstek.

Mluvčí společnosti Eiffage Construction Vladimír Raszka připouští, že obálku s razítkem města dostali. Jde podle něj o dopis a ne reklamaci.

„My jsme se sešli s dodavatelskou firmou, odpověď na tento dopis jsme sestavili a v nejbližších dnech by měla městu odejít. Já si myslím, že to náměstí není třeba předlážďovat celé. Trpí zejména v místech, kde město povolilo provoz těžké techniky, což je v rozporu se smlouvou,“ upozornil mluvčí.

Propad části náměstí s rekonstrukcí nesouvisí

Radnice ve středu zveřejnila i výsledky analýzy, která měla prokázat, proč se na náměstí před časem propadlo hasičské auto. Podle mluvčí radnice Andreji Vojkovské vznik dva metry hlubokého kráteru s rekonstrukcí plochy nesouvisí.

„Ke vzniku kaverny přispělo několik nezávislých jevů - určitě dlouhodobé deště, také to, že hlouběji v podloží bylo staré potrubí. Všechno to přispělo k tomu, že se podemílalo podloží,“ vysvětlila mluvčí magistrátu.

Stavaři by měli díru zasypat během několika týdnů. Jejich práci za desítky tisíc korun zaplatí město, které zároveň požádalo geofyziky, aby pro jistotu prověřili celé Masarykovo náměstí.

Silvie Mikulcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme