Českobudějovické zastupitelstvo odvolalo primátora Thomu z ODS

Štěpení jihočeské ODS pokračuje. Po vnitrostranickém frakčním boji ODS před komunálními volbami v okresních městech jako je Český Krumlov a Písek dorazily rozepře i do Českých Budějovic. Tamní zastupitelé odvolali primátora Juraje Thomu z ODS. Zařazení návrhu na hlasování o odvolání navrhla na mimořádném jednání levice a souhlasilo s tím i 13 stranických kolegů Thomy z ODS.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf jihočeské ODS Martin Kuba (vpravo) a primátor Českých Budějovic Juraj Thoma

Šéf jihočeské ODS Martin Kuba (vpravo) a primátor Českých Budějovic Juraj Thoma | Zdroj: ČTK

Levicová opozice vyvolala na mimořádném jednání zastupitelstva hlasování o odvolání Juraje Thomy kvůli pochybení, kterých se primátor měl dopustit při odvolání tajemníka úřadu.

Thoma nakonec i díky hlasům většiny svých spolustraníků o funkci přišel. „Klub ODS byl rozhodujícím hráčem při vlastním hlasování o mém odvolání,“ uvedl Thoma.

Za naprosto alarmující označil to, že na jednání zastupitelstva města ODS ztratila svoji historicky jedinečnou nadpoloviční většinu hlasů všech členů zastupitelstva.

„Neboť klub opustili v průběhu jednání někteří jeho členové. Já jsem tak učinil v závěru jednání a tím ODS ztratila tu nadpoloviční většinu,“ řekl.

Největším kritikem Juraje Thomy na jednání českobudějovického zastupitelstva byl předseda klubu ODS Martin Kuba. Podle něj odvolání vlastního primátora před volbami Občanskou demokratickou stranu nepoškodí.

„ODS v Českých Budějovicích není pouze pan primátor Thoma. Byl součástí nějakého týmu a primátorem se stal proto, že mu k tomu vlastně dopomohla strana,“ uvedl s tím, že ODS zůstává týmovou stranou.

Martin Kuba, který je lídrem občanských demokratů v jihočeské krajské koalici s ČSSD, chce také na nadcházejícím sněmu ODS kandidovat na místopředsedu strany.

Filip Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme