Praha si připomíná smrt atentátníků na Heydricha

Praha si dnes připomíná statečnou smrt atentátníků na Reinharda Heydricha. Před osmašedesáti lety nalezlo gestapo v kryptě pravoslavného kostela sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ulici ukryté výsadkáře z operace Anthropoid, kteří se tam po akci schovali.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zatáčka smrti těsně po atentátu: vedle tramvaje stojí vrak Heydrichova mercedesu

Zatáčka smrti těsně po atentátu: vedle tramvaje stojí vrak Heydrichova mercedesu

Atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydrich je považovaný za jednu z nejvýznamnějších akcí českého odboje. Památku výsadkářů dnes uctí i ministr obrany Martin Barták a náčelník generálního štábu Vlastimil Picek.

Konat se bude tradiční pietní vzpomínka právě v místě, kde se sedm parašutistů po atentátu schovávalo. Výsadkáři se do Česka dostali z Londýna už v prosinci a atentát provedli už 27. května. Po něm se skrývali v kostelní kryptě.

Mezitím už ale platilo stanné právo. Dělaly se masové popravy a se zemí byly srovnány Ležáky a Lidice.

Krypta v chrámu sv. Cyrila a Metoděje v Praze | Foto: Jana Šustová

Německá policie vypátrala úkryt parašutistů. Ti se potom zhruba šest hodin bránili. Proti přesile policistů a vojáků ale neměli šanci. Nepřežil ani jeden z nich.

Do dnes se objevují názory, zda vůbec měl atentát na Heydricha smysl. Historici se shodují na tom, že to, co po útoku nacisté rozpoutali vedlo k tomu, že byla oduznána Mnichovská dohoda a Československo získalo jistotu, že bude po 2. světové válce zase obnoveno.

Navíc Reinhard Heydrich byl legitimním cílem, protože právě jeho poslal Adolf Hitler do Prahy, aby připravoval plány na likvidaci českého národa.

Lenka Šumová, Petr Král, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme