Kadaňská radnice vytáhla do boje proti skládce pneumatik v Tušimicích

Tušimická společnost GRG Investment, ve které hořela skládka pneumatik, má problém. Kadaňská radnice žádá po krajském úřadu, aby pozastavil její činnost do doby, než se vyřeší ekologické problémy ve firmě. Pokud by měl okolí ohrozit další požár, vedení města trvá na odchodu firmy z Tušimic.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tušimice požár.jpg

Tušimice požár.jpg | Zdroj: ČTK

Dnes před polednem se přímo v místě požáru sešli zástupci Kadaně, krajského úřadu a firmy GRG Investment, které skládka patří.

Přehrát

00:00 / 00:00

Problémem tušimické skládky se zabývala redaktorka Eva Holá

Požár pneumatik v Tušimicích na Chomutovsku, který vzplál před týdnem, nebyl zdaleka první. Nikdy ale nedosáhl takových rozměrů a nezanechal následky.

Kadaňský starosta Jiří Kulhánek zdůraznil, že tentokrát bylo všechno jinak:

„Při tomto požáru, který byl podstatně větší, jsme museli evakuovat obyvatele dvou blízkých bytových domů a postarat se o ně. Sice se to zvládlo, přesto lidé jsou z toho nervózní a nemohou pořád žít ve strachu, že se tam něco podobného může stát v budoucnosti.“

Lidé skládku u svých domů nechtějí

Asi stovka lidí z Tušimic na požár dlouho nezapomene, i když přímo v místě škodliviny nepřekročily povolené limity. Štiplavý zápach spálené gumy je ale v okolí cítit ještě dnes.

„První den naštěstí povětrnostní podmínky byly poměrně dobré, takže kouř vystoupal do vyšších poloh a přenášel se nad Kadaní a nad Kláštercem směrem do hor. Přímo v Kadani sice problém nebyl, ale jak v noci zapršelo, vítr přestal foukat, a proto to začalo proudit i směrem do domů, které byly poblíž,“ popisuje starosta.

Hořící hromada pneumatik v Kadani u Tušimic na Chomutovsku | Foto: David Hertl

Stejný názor jako vedení města má i drtivá většina obyvatel, která nechce o pneumatikách ani slyšet. „Bylo nám všem zle, zvracela jsem čtyři dny. Mělo by se s tím něco udělat, protože už je to podruhé a pořád je něco cítit,“ říká jedna z obyvatelek.

Vedení firmy má nyní plnou hlavu starostí. Na vlastní náklady musí zajistit odběry vzorků vody z Lužického potoka a bude také čelit správnímu řízení s krajským úřadem. Navíc elektrárenská společnost ČEZ požaduje po viníkovi 700.000 korun za škodu způsobenou požárem.

Eva Holá, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme