Dub z Měchnova je finalistou ankety Strom roku 2010

Středočeský kraj má opět po roce zástupce ve finále celostátní ankety Strom roku 2010, kterou pořádá Nadace Partnerství. Mezi 12 nejkrásnějších a nejzajímavějších stromů České republiky vybrala odborná porota i dub, který roste mezi obcemi Měchnov a Šternov na Benešovsku.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Měchnovský dub - ráno schová i slunce

Měchnovský dub - ráno schová i slunce | Foto: Pavel Pavlas

Měchnovský dub roste u dálnice D1 kousek od sjezdu na Šternov. Měří 25 metrů a obvod jeho kmene je 629 centimetrů. Na cestě mezi Měchnovem a Šternberkem roste asi už 200 až 300 let. Podle ochránců přírody z vlašimské pobočky Českého svazu ochránců přírody jde o nejkrásnější strom z benešovského okresu.

„Teď v létě moc nevyniká tvar jeho kmene a koruny, protože je všude ‚zeleno‘, ale v zimě je vidět ten typický tvar dubu. Je mohutný, má velký a silný kmen, krásné větve i jejich členění,“ popisuje Jan Urban z Českého svazu ochránců přírody.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Strom roku 2010 aspiruje staletý dub z Benešovska

Měchnovský dub nominovala do ankety Strom roku 2010 učitelka základní školy z nedalekého Divišova Irena Lungová. Chtěla místo, kde dub roste, zviditelnit. Podle ní má tento památný strom i historickou hodnotu. „Ten strom určitě souvisí s původními hradními cestami, které vedly k hradu Český Šternberk, kterých bylo několik a byly lemovány těmito duby,“ vysvětlila.

Pokud by strom vyhrál letošní ročník ankety, Nadace Partnerství, která hlasování pořádá, by zaplatila jeho ošetření. Obyvatele městysu Divišov, který leží zhruba jen kilometr od místa, kde dub roste, jeho postup do finále ankety o nejkrásnější strom České republiky potěšil. Jestli u nich i u vás dub zaboduje, bude jasné v polovině října. Hlasovat pro něj budete moci od 1. srpna do 10. října pomocí sms nebo na internetu na stránkách pořádající nadace, které naleznete na www.nadacepartnerstvi.cz

Pavel Pavlas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme