EU přispěje i na rekonstrukci významné brněnské vily Stiassni

Významná památka moderní architektury, brněnská vila Stiassni, se dočká rekonstrukce. Ministr kultury Václav Riedelbauch dnes v Brně památkářům oznámil rozhodnutí o poskytnutí dotace ve výši 179 milionů korun. Většina peněz přijde z fondů Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brno - vila  Tugendhat

Brno - vila Tugendhat | Foto: Agentura CzechTourism

Podle ředitele brněnského národního památkového ústavu Petra Kroupy je tato vila významná hlavně svým umístěním a kulturně-historickými souvislostmi:

Přehrát

00:00 / 00:00

O brněnské vile Stiassni mluvil v pořadu Stalo se dnes ředitel brněnského národního památkového ústavu Petr Kroupa.

„Vila je významná v kontextu brněnské architektury 20. a 30. let. Návrh pochází od významného architekta Ernsta Wiesnera a byla realizována za spoustu peněz na třech stavebních parcelách. To znamená něco neobvyklého v té době. Mimo svou architekturu je uprostřed velkého tříhektarového parku také podle návrhu dalšího významného architekta Otto Eislera.“

Po rekonstrukci ve vile vznikne Centrum obnovy památek architektury 20. století. „Centrum se bude věnovat dokumentaci a návrhům metod obnovy památek architektury první půlky 20. století. Obnovovat architekturu, která je založena na průmyslové bázi, a používá řadu výrobků, které se vyráběly ve 20. a 30. letech a teď už nejsou k dispozici, je svým způsobem daleko těžší než obnovovat památky z 19. či 18. století nebo starší památky pomocí restauračních metod,“ vysvětluje Kroupa.

Podle něj by při rekonstrukci nemělo dojít k takovým průtahům jako v případě jiné známe brněnské vily Tugendhat, protože původní majitelé o navrácení vily Stiassni nikdy nezažádali.

Lenka Rafaelová, Jan Richter Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme