Praha hrozí Metrostavu sankcemi kvůli tunelu Blanka

Rada hlavního města Prahy není spokojená se zprávou o propadu tunelu Blanka. Metrostav a další dodavatelé ji musejí dopracovat do 13. července. V opačném případě jim hrozí sankce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozestavěný tunel Blanka, který se propadl v ulici Patočkova.

Rozestavěný tunel Blanka, který se propadl v ulici Patočkova. | Zdroj: ČTK

Podle prvního náměstka předsedy Českého báňského úřadu Dušana Havla jsou tři nejpravděpodobnější příčiny propadu: technologická nekázeň, chyba v projektové, respektive provozní dokumentaci a nebo geologické podmínky. Havel se však přiklání k prvním dvěma verzím.

Přehrát

00:00 / 00:00

Telefonát s Dušanem Havlem z Českého báňského úřadu

K neúplnosti zprávy vypracované Metrostavem Havel dodává: „V analýze chyběly materiály, které jsme zajistili my jako Český báňský úřad. Některé z nich obsahovaly výtky Metrostavu. Chyběly, ale my je máme.“

Vyšetřování stále pokračuje, materiály se kompletují o výslechy svědků a zjišťuje se, zda provozní dokumentace souhlasí s projektovou dokumentací. První závěry by mohly být známy do dvou měsíců.

Pražský primátor Pavel Bém i radní Rudolf Blažek, Jiří Janeček a Radovan Šteiner ale mají jasno už teď. V případě Metrostavu prý platí presumpce viny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pražský primátor Pavel Bém trvá na nalezení viníka

Pokud firma neobhájí postupy a neprokáže nevinu, magistrát uplatní sankce a vypracuje si analýzu pro možnost vypovězení smlouvy. K tomu se ještě přidává trestní oznámení na neznámého pachatele pro obecné ohrožení.

„Někde se musela stát chyba. Mohlo to být v geologickém průzkumu, při zpracování projektové dokumentace, případně mohlo jít o chybu pracovníka. Nespokojím se s konstatováním, že za to nikdo nemůže,“ řekl pražský primátor Pavel Bém.

Praha může podle něj zastavit stavbu a vypovědět smlouvu. „Můžeme firmu sankcionovat za nedodržení technologických postupů. Jednoznačně také budeme chtít od Metrostavu finanční odškodnění,“ potvrdil Bém.

Metrostav nyní musí doplnit zprávu o propadu tunelu a zajistit nový geologický průzkum.

„Pan radní Šteiner říkal, že popis stávajícího stavu byl dobrý, ale scházela mu tam ta analytická část, konkrétně pak druh zavinění. Kolega z Českého báňského úřadu řekl, že ještě nejsme tak daleko, abychom znali odpovědi na tyto otázky. Splníme podmínky zprávy, které jsme dostali v rámci daného stupně poznání, a to k datu odevzdání. Ze zbytkem počkáme na prošetření příčin havárie,“ řekl Radiožurnálu mluvčí Metrostavu František Polák.

Vypovězení smlouvy je podle opozice nereálné

Varianta, že by byla stavba Metrostavu odebrána, se nezdá být reálná opozičním zastupitelům.

„Já si myslím, že hraje s veřejností takovou hru, kdy vyhrožuje i rozvázáním smlouvy s Metrostavem, což myslím není technicky ani politicky možné, skončilo by to u soudních tahanic,“ řekla například zastupitelka za Stranu zelených Petra Kolínská.

Pavel Bém si je ovšem téměř na sto procent jistý, že Praha může smlouvu vypovědět.

„Jsme ochotni jít na hranu zákona a absolvovat soudní spory o to, jestli výpověď je nebo není platná. Máme k vypovězení smlouvy právní analýzy a stanoviska, které ještě dopracováváme,“ uvedl primátor.

V Česku podle něj existují minimálně tři nebo čtyři velké stavební firmy, které umí razit tunely a na evropském trhu je minimálně pět nebo šest dalších. Znamenalo by to ovšem zdržení a možná i navýšení nákladů.

Rozestavěný tunel Blanka se propadl v noci na úterý v zahradě budovy ministerstva kultury. Na místě vznikl kráter o rozměrech 20 krát 35 metrů. Zemina zasypala bagristu, který ale vyvázl bez zranění. Jeho výpověď a další důkazy zkoumá policie a báňský úřad.

Igor Maňour, Nikola Bojčev, Lukáš Vincourek, Lucie Maňourová, Václav Sochor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme