Vedro vzedmulo o půl metru dálnici D5 na Tachovsku

Vysoké denní teploty narušily povrch dálnice D5. V úseku na 121. kilometru ve směru na Prahu se zvedla vozovka a to v místě, kde je spoj mezi betonovými deskami a asfaltovým povrchem. Ředitelství silnic a dálnic tam D5 zavřelo minimálně do zítřejšího odpoledne.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hrbol na dálnici D5

Hrbol na dálnici D5 | Zdroj: ČTK

Na 121. kilometru dálnice ve směru na Prahu se večer zvedl povrch přibližně o 40 centimetrů a vytvořila se tak životu nebezpečná překážka, která zasáhla oba jízdní pruhy dálnice. Na vině jsou pravděpodobně vysoké teploty, které ovlivnily chování spoje betonových desek a asfaltového povrchu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O okolnostech poškození dálnice na Tachovsku vlivem veder mluvil na Radiožurnálu vedoucí střediska správy a údržby dálnic v Ostrově u Stříbra Miroslav Mužík

„Policie se na místo dostavila na výzvu dvou řidičů kamionu, jejichž vozidla se při přejíždění hrbolu poškodila. Jeden měl rozbité přední sklo a druhému se poškodil náklad osobních vozidel,“ říká vedoucí střediska správy a údržby dálnic v Ostrově u Stříbra Miroslav Mužík.

První průzkumy ukázaly, že povrch dálnice byl poškozen betonovými deskami, u kterých pravděpodobně vlivem vysokých teplot začalo pracovat podloží. Asfaltový koberec údajně nemá na vzniklou situaci žádný vliv a tak bude nutné odkrýt minimálně jednu řadu betonových desek.

Pokud se zjistí, že na vině je opravdu podloží dálnice, bude nutné provést průzkumy i na jiných úsecích dálnice, aby se dalo podobným nehodám předejít.

Přehrát

00:00 / 00:00

David Havlena v Odpoledním Radiožurnálu vylíčil poškození části D5 vysokými teplotami

Řidiči by měli v daném úseku dálnice počítat s dopravním omezením a dbát zvýšené opatrnosti.

Příčinu určí laboratoř

„Podobný případ jsem nikdy nezažil. Také pracovníci laboratoře, kteří na místě prováděli měření, se s podobnou událostí ještě nesetkali,“ dodává Mužík, podle kterého bude znovuzprovoznění dotyčného úseku dálnice trvat řádově týdny.

O poškození povrchu dálnice byla policie informována včera kolem 22. hodiny. Dálnice byla i přes své značné poškození průjezdná, platilo zde pouze rychlostí omezení. Než byl daný úsek dálnice uzavřený, došlo v místě poškození ke dvěma dopravním nehodám. Podrobnosti k tomu dodává poručík Martina Kohoutová z Krajského ředitelství Policie Plzeňského kraje.

„Před uzavřením uvedeného úseku došlo pro tuto závadu ke dvěma nehodám, při kterých nebyl nikdo zraněn. Byl pouze poškozen převážený náklad - šlo o kamiony.“

Správa a údržba dálnic v Ostrově u Stříbra byla o problému zpravena mnohem dříve. První hlášení o špatném stavu dálnice dostalo vedení už kolem sedmé hodiny večerní.

Po zjištění všech okolností bylo navrženo, že dojde pouze k omezení rychlosti a to na šedesát kilometrů za hodinu. Jak ale uvedl vedoucí střediska správy a údržby dálnic v Ostrově u Stříbra Miroslav Mužík, nebylo to dostačující: „Po dohodě s policií jsme se dohodli, že uzavřeme dálnici.“

Rozhodující budou laboratorní testy, které definitivně určí příčinu poškození. Jedním z předpokladů je, že na vině může být i špatné podloží dálnice.

Milan Kopp, Veronika Sedláčková, Jan Piroch, David Havlena Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme