Poškozenou dálnici D5 čeká oprava, může trvat měsíc

Experti Ředitelství silnic a dálnic rozhodli, co s poškozenou dálnicí D5. U Boru na Tachovsku se počátkem týdne kvůli horkému počasí vzedmula vozovka. Odborníci hledali řešení, jak ji opravit a rozhodli, že oprava nebude provizorní, ale definitivní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vysoké teploty poškodily D5

vysoké teploty poškodily D5 | Zdroj: ČTK

Pracovat se začne v srpnu a vše potrvá tři týdny až měsíc. Projektová dokumentace by měla být hotová příští týden. Oprava nebude jednoduchá, v místě, kde na betonové panely navazuje asfalt vznikl zhruba čtyřiceticentimetrový hrbol, přes který se nedalo bezpečně přejet ani dvacetikilometrovou rychlostí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Martina Vápeníková z Ředitelství silnic a dálnic

„Měli bychom k samotné opravě přistoupit v prvních dnech srpna, do měsíce bychom chtěli úsek zprovoznit,“ tvrdí Martina Vápeníková z Ředitelství silnic a dálnic.

Zřejmě bude potřeba odfrézovat živici a odbourat kus betonové vozovky, která je vinou tlaku na asfalt prasklá po celé délce. Provoz je teď na dálnici sveden na jednu polovinu, kde se jezdí obousměrně.

Ředitel výstavby Ředitelství silnic a dálnic Otakar Vacín si myslí, že havarijní situace vznikla zřejmě kombinací řady faktorů: „Největší podíl mají vysoké teploty, ale především dlouhotrvající teploty, kterým, jak se ukazuje, materiál není schopen dlouhodobě odolávat.“

Dálnice D5 byla uvedena do provozu v roce 1997. Stavěla se podle německých specifikací a jak se ukazuje, problém nastal i u našich sousedů v Německu a Rakousku.

Igor Maňour, Jana Kosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme