Ministerstvo dopravy prověřuje práci zkušebních komisařů v Liberci

Ministerstvo dopravy začalo prověřovat práci libereckých dopravních komisařů. Z videozáznamu jednoho z majitelů autoškoly totiž vyplývá, že řidičský průkaz na motocykl může v Liberci získat i člověk, který ho dobře neovládá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

setkání motorkářů v Praze na Vinohradech se záchranáři, městskými policisty a motohlídkami Českého rozhlasu

setkání motorkářů v Praze na Vinohradech se záchranáři, městskými policisty a motohlídkami Českého rozhlasu | Foto: ČRo 1 - Radiožurnál

Lukáš Kobera provozuje autoškolu čtyři roky. Protože se mu nelíbilo, jak zkoušky adeptů řidičského průkazu na motocykl probíhají, začal je natáčet na video.

Přehrát

00:00 / 00:00

O případ nepoctivých zkušebních komisařů v Liberci se zajímala redaktorka Ivana Bernáthová

Takto Kobera popisuje jeden ze záznamů, který je podle něj zvlášť pikantní:

„Jak jsem se dozvěděl, pan komisař vůbec není od ministerstva dopravy držitelem oprávnění zkušebního komisaře na motocykly. Tady je prokazatelně vidět, že zkouší mladíka, to znamená, že místo něj musel protokol potvrdit jiný komisař.“

Na videu jsou dobře vidět tváře zkušebních komisařů i to, jak jeden z nich pozoruje jízdu uchazeče na parkovišti s cigaretou v ruce.

Další videozáznam ukazuje, jak zkušební komisař vyráží na silnici v zapůjčeném vozidle autoškoly a žák, kterého zkouší, jede samostatně na motorce.

„Tím pádem komisař nemůže vůbec posoudit, jak dalece ten člověk motorku ovládá, jestli třeba nepřekračuje rychlost a podobně. Navíc není schopen zasáhnout, kdyby žák motorku neovládal a hrozilo by nějaké nebezpečí,“ podotýká Kobera.

Komisař sledoval žáka v autě, místo aby seděl za ním

Nad takovou zkouškou budoucího řidiče kroutí hlavou muž, který bydlí nedaleko autoškoly. Vzpomíná na to, jak dělal zkoušku on. „Já jsem dělal řidičák na motorku někdy před padesáti lety a komisař seděl za mnou,“ líčí praxi, která je povinná i dnes. Zákon se totiž od té doby nezměnil.

Informace Lukáše Kobery byla podle Josefa Pokorného z ministerstva dopravy tak závažná, že poslal okamžitě na liberecký magistrát kontrolu kvůli podezření, že nebyl dodržován zákon. „Tam jsme viděli zásadní pochybení,“ potvrzuje Pokorný.

Vedoucí odboru dopravy libereckého magistrátu Pavel Rychetský, pod nějž zkušební komisaři spadají, problémy připouští. „Je pravděpodobně něco, co je špatně, a je potřeba přijmout určitá opatření,“ říká.

Ivana Bernáthová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme