V Nasavrkách se slaví keltský svátek úrody Lugnasad

Zatímco na českém venkově se v těchto dnech začínají chystat první dožínky, v keltských opiddech lidé slavili první úrodu a budoucí sklizeň při svátku zvaném Lugnasad. Účast na oslavě znamenala pro Kelty zajištění dostatku obilí, mléka, dobrou úrodu ovoce a domácí pohodlí. Naopak, kdo na Lugnasad nepřišel, riskoval v následujícím roce pohromy a smůlu. To je možná ta nejlepší motivace pro vás zajet dnes na festival keltské kultury do Nasavrk

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Repliky keltské keramiky z expozice Po stopách Keltů na zámku Nasavrky na Chrudimsku

Repliky keltské keramiky z expozice Po stopách Keltů na zámku Nasavrky na Chrudimsku | Foto: www.boii.cz

Keltové slaví v Nasavrkách Lugnasad už po čtvrté a zájem lidí o festival je tak velký, že letos prodloužili program na dva dny. Dnešní večer to budou koncerty až do půlnoci. Hned zítra ráno se pak zámecká zahrada promění na velké keltské oppidum, ve kterém se bude i bojovat.

„Na Kelty zaútočí Římané společně s Germány. Pro Kelty to bude velkou výzvou, aby se opravdu ubránili. Zajímavé věc to bude určitě i divácky, protože římská legie v plné zbroji vypadá také velice pěkně,“ přibližuje organizátorka Anna Frantalová.

Samozřejmě vás čeká keltský hudba a tanec, ukázky boje i druidské obřady úrody. Keltové také měli zajímavý institut – na jeden rok měli svatbu na zkoušku, a ta se prováděla právě na Lugnasad.

A manželství na zkoušku, uzavřené na prvním ročníku akce, nezůstalo bez následků. „Manželé spolu mají i miminko a byli velice spokojení se svatbou,“ dodává Frantalová.

Lugnasad se koná za každého počasí a vstupné je dobrovolné.

Drahomíra Bačkorová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme